spot_img
19.6 C
Rafina
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
spot_img

Σήμερα οι Α’ Χαιρετισμοί στην Παναγία Παντοβασίλισσα Ραφήνας – Οι συμβολισμοί τους – rpn

Σήμερα Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 και ώρα 7.00 μ.μ , στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας, θα τελεσθεί η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ.

Μία “πανέμορφη” κατανυκτική ακολουθία, μαζί με την Α’ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου.

Κεντρικό και τιμώμενο πρόσωπο , η Παναγία μας Θεοτόκος.

Οι 24 στροφές των Χαιρετισμών της Θεοτόκου είναι χωρισμένες σε τέσσερα μέρη («στάσεις»), ενώ πριν από αυτές ψάλλεται ο «Κανόνας των Χαιρετισμών».

Κάθε Παρασκευή ψάλλεται ένα μέρος των Χαιρετισμών – την πρώτη Παρασκευή η πρώτη στάση, τη δεύτερη Παρασκευή η δεύτερη, και ούτω καθεξής. Την πέμπτη Παρασκευή, που φέτος είναι στις 4 Απριλίου, θα ψαλεί ολόκληρο το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος, στη γνωστή λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου.

To Πρόγραμμα των Χαιρετισμών και του Ακάθιστου Ύμνου

-Α Χαιρετισμοί: Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2025

-Β Χαιρετισμοί: Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2025

-Γ Χαιρετισμοί: Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2025

-Δ Χαιρετισμοί: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025

-Ακάθιστος Ύμνος: Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

‘Επεται η Μεγάλη Παρασκευή που «πέφτει» στις 18 Απριλίου και ακολούθως τιμάται το Πάσχα 2025 την Κυριακή 20 Απριλίου.

Η λειτουργία των Χαιρετισμών και οι συμβολισμοί τους
Όπως επεξηγούν οι ιερείς αυτό το διάστημα και με φόντο τον εορτασμό του Πάσχα οι Χριστιανοί θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από βαθιά πίστη και καθαρότητα ψυχής, να κάνουν αγνές σκέψεις και τα λόγια τους να είναι συνετά.

Παράλληλα καλούνται να αξιοποιήσουν την πνευματική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να περιορίσουν τις αδυναμίες τους και να κάνουν βίωμά τους της “εν Χριστώ ζωή”.

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπησή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο».

Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου. Πολύ Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για άλλους Αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους όσους έχουν γραφτεί μετά.

Αυτή την εβδομάδα

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

ΝΕΑ

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου...

RPN.GR