spot_img
18 C
Rafina
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Σκύρος: Δραματική νύχτα στο πύρινο μέτωπο – Εναέρια μέσα στη μάχη, σε «Red Code» το νησί

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή – Δύο μηνύματα του 112 για απομάκρυνση πολιτών από Άγιο Φωκά και Πεύκο

 

 

Ολονύχτια μάχη με τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Σκύρο έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της προς κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της Κυριακής άρχισαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνέχισαν να επιχειρούν σε ένα εκτεταμένο και δύσβατο μέτωπο.

Η κατάσταση παραμένει σοβαρή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσβεση και προκαλούν διαρκείς αλλαγές στην κατεύθυνση της φωτιάς. Η Σκύρος βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης κινητοποίησης «Red Code», με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να κατατάσσεται στην κατηγορία 4.

Μάχη για την προστασία του Πεύκου

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 16:00 του Σαββάτου 15 Αυγούστου, σε δασική έκταση στην περιοχή Ατσίτσα. Εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα μέσα σε πυκνό πευκοδάσος.

Αρχικά κινήθηκε προς τον Άγιο Φωκά. Στη συνέχεια το μέτωπο διευρύνθηκε προς τα ανατολικά, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην προστασία του οικισμού Πεύκο.

Το έργο των πυροσβεστών ήταν ιδιαίτερα δύσκολο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ρίψεις από αέρος. Οι επίγειες ομάδες παρέμειναν στις κρίσιμες ζώνες, δημιουργώντας γραμμές άμυνας και επιχειρώντας να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις.

Ενισχύσεις από Αττική, Εύβοια και Θεσσαλία

Στη Σκύρο έφτασαν ακτοπλοϊκώς πρόσθετες πυροσβεστικές δυνάμεις από την Κύμη, ενισχύοντας τα πληρώματα που βρίσκονταν ήδη στο μέτωπο.

Συγκεκριμένα, στο νησί μεταφέρθηκαν:

  • 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Αττικής.
  • Έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ευβοίας.
  • Τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα από τη Θεσσαλία.
  • Πέντε μέλη της 4ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων.

Συνολικά κινητοποιήθηκαν 89 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης, της 4ης και της 18ης ΕΜΟΔΕ, 21 οχήματα και εθελοντές.

Στην επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Δήμου Σκύρου και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Δύο μηνύματα εκκένωσης από το 112

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε δύο φορές το 112, καθώς η φωτιά πλησίαζε περιοχές στις οποίες βρίσκονταν κάτοικοι και επισκέπτες.

Στις 16:31 όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Φωκά κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τις Αχερούνες μέσω του κεντρικού περιφερειακού δρόμου.

Ακολούθησε δεύτερο μήνυμα για την περιοχή Πεύκο, με οδηγία απομάκρυνσης προς τη Χώρα της Σκύρου. Οι Αρχές εξακολουθούν να ζητούν από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις επίσημες οδηγίες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Για την αποτύπωση των ζημιών ενεργοποιήθηκε η ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus.

Τα δεδομένα που θα παραχθούν θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της καμένης έκτασης, την παρακολούθηση των πληγεισών περιοχών και την υποστήριξη των υπηρεσιών που συμμετέχουν στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης.

Η πλήρης εικόνα της καταστροφής θα γίνει γνωστή μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς και την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης. Προς το παρόν, απόλυτη προτεραιότητα παραμένουν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ανάσχεση του μετώπου.

Αυτή την εβδομάδα

Στην Τριγλία Ραφήνας ο Φάμπιο Ταβάρες

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει με μεγάλη...

Δηλώσεις προπονητών και παικτών μετά το τέλος του αγώνα Τριγλίας Ραφήνας-Μάχης Μαραθώνα 4-1

Δείτε τις δηλώσεις των προπονητών και παικτών μετά το...

Αρώνια στο παντοπωλείο «Ελλάδος Γεύσεις»: Γεύση από τη φύση, στη Ραφήνα

Χυμός παγωμένος στο ποτήρι, άλειμμα πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί...

Φέρε τη φίλη σου στον Παλαιστικό Ραφήνας Πικερμίου και κερδίστε και οι δύο 50% έκπτωση!

Η γυμναστική γίνεται ακόμη πιο ωραία με παρέα! Ο...

Στο Ε.Ε.Α. σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας – Live Streaming

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης...

ΝΕΑ

Στην Τριγλία Ραφήνας ο Φάμπιο Ταβάρες

Το Δ.Σ. του Α.Ο. Τριγλίας Ραφήνας ανακοινώνει με μεγάλη...

Αρώνια στο παντοπωλείο «Ελλάδος Γεύσεις»: Γεύση από τη φύση, στη Ραφήνα

Χυμός παγωμένος στο ποτήρι, άλειμμα πάνω σε φρεσκοψημένο ψωμί...

Στο Ε.Ε.Α. σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας – Live Streaming

Με στόχο να θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης...

Ξεκίνησε ο καθαρισμός φρεατίων στον Δήμο Παλλήνης

Ξεκίνησε ο καθαρισμός φρεατίων στον Δήμο Παλλήνης – Πρώτες...

Καιρός: Έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο την Τετάρτη – Πού αναμένονται βροχές

Η Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι η πιο...

RPN.GR