Στο «ΒΒ-» από «Β+» αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P, ενώ παράλληλα διατήρησε «θετικό» το Outlook, προμηνύοντας νέα πιθανή αναβάθμιση στο επόμενο διάστημα (12 μηνών).
Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B» της Ελλάδας.
Η S&P διατηρούσε τη βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας στο Β+ από το καλοκαίρι του 2018, χαμηλότερα από τους άλλους οίκους αξιολόγησης, τέσσερις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο B1, ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch. H τελευταία άφησε στάσιμη τη χώρα στο BB- με σταθερό outlook. Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την 1η Μαρτίου την ελληνική οικονομία κατά δυο κλίμακες, σε αντίστοιχη αξιολόγηση με την S&P αλλά με «σταθερό» outlook.
H S&P έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στο διάστημα από τις εκλογές μέχρι σήμερα η χώρα κατάφερε να βγει επιτυχημένα στις αγορές, με τα ομόλογα να κινούνται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, ενώ προχώρησε και στην πλήρη άρση των capital controls. Παράλληλα, η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
Η αναβάθμιση είχε προεξοφληθεί από την αγορά καθώς, όπως είχε σημειώσει και η Citigroup, οι προοπτικές υψηλότερης πλέον ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πυροδοτήσουν περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.