Για προϋπολογισμό κοινωνικής αλληλεγγύης και δημοσιονομικής σύνεσης κάνει λόγο ο κ. Στέλιος Πέτσας, στην Ομιλία του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συζητείται στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρόκειται για «έναν ακόμη κρατικό προϋπολογισμό που καταρτίζεται εν μέσω ενός διεθνούς περιβάλλοντος αλλεπάλληλων, συνεχιζόμενων ή ακόμη και εντεινόμενων γεωπολιτικών, εμπορικών αλλά και κλιματικών προκλήσεων, στον απόηχο της “πολυκρίσης” των τελευταίων ετών – με το ξέσπασμα της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού. Το παζλ διεθνούς αυξημένης αβεβαιότητας, ενδέχεται να επηρεάσει επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα επηρεαστούν διαφορετικές γωνιές του πλανήτη μας από αυτό το πλέγμα των αλληλοσυνδεόμενων διαταραχών και προκλήσεων».
Για τον λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε αταλάντευτα να ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις».
Η εδραιωμένη εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα αντικατοπτρίζεται μεταξύ άλλων στην μόλις προ εβδομάδος νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, από τον οίκο Scope. Μια αναβάθμιση που επιβεβαιώνει την ορθότητα της δημοσιονομικής και γενικότερα οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και που έρχεται ως συνέχεια διαδοχικών αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης κατά το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες οδήγησαν στον εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική οικονομία, επιβραβεύοντας την συνεπή και στιβαρή οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε, αξιολογώντας θετικά την πολιτική σταθερότητα και βλέποντας την θετική δυναμική και προοπτική της εθνικής μας οικονομίας.
Κατά την προσέγγιση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, «με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025 βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι στο εθνικό οικοδόμημα που έχει θεμέλια την εμπιστοσύνη, την ανθεκτικότητα, την αλληλεγγύη, τη σταθερότητα, την αξιοπιστία και την πρόοδο που συστηματικά και μεθοδικά πετυχαίνει η Ελλάδα εδώ και πεντέμισι χρόνια, επιστρέφοντας δυναμικά ως θετικός πρωταγωνιστής στην Ευρωζώνη μετά από την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας. Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό δημοσιονομικής σύνεσης και κοινωνικής αλληλεγγύης».
Πιο αναλυτικά, κατά τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που:
1ον. Επιτυγχάνει υψηλή ανάπτυξη και σύγκλιση εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ. Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η Ευρωζώνη 2,5%. Η διαφορά είναι 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Πραγματική δηλαδή σύγκλιση που θα πετύχει η Πατρίδα μας αυτά τα τρία χρόνια.
2ον. Βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά με πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από το 150% του ΑΕΠ μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, έχουμε δραστική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους – τη μεγαλύτερη στην ιστορία της ευρωζώνης – από 209,4% του ΑΕΠ το 2020, στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025. Η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Επαναλαμβάνω: από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ποιος θα το πίστευε πριν από λίγα χρόνια;
3ον. Ρίχνει την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά. Από 17,9% το 2019, η ανεργία μειώνεται στο 9,7% το 2025. Πρόκειται, σε απόλυτο αριθμό, για δημιουργία περίπου μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας στην Ελληνική οικονομία.
4ον. Επιταχύνει τις επενδύσεις. Το 2019 οι επενδύσεις ήταν στο 11% του ΑΕΠ με την Ευρώπη στο 21,7%, ενώ σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται στο 17,5% του ΑΕΠ με την Ευρώπη στο 20,7%. Μάλιστα, οι δημόσιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 150%. Καλύψαμε δηλαδή τα 2/3 περίπου του επενδυτικού κενού που είχαμε το 2019.
Παράλληλα, o Προϋπολογισμός του 2025 μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες (στους δείκτες κοινωνικής ανισότητας η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ από το 2019). Και πράγματι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μειώθηκε από το 30,3% το 2018, σε 26,1% το 2023, συγκλίνοντας πλέον και σε αυτό το δείκτη με το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, μετά από την περίοδο απόκλισης της περασμένης δεκαετίας. Ούτε για αυτό, δεν ακούστηκε μια λέξη από την αντιπολίτευση.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής πρόσθεσε πως «από τον Ιούλιο του 2019 η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί μεθοδικά, με όραμα και με ασφάλεια, το καράβι της Πατρίδας μας σε ένα πιο φωτεινό αύριο.
Και ο Προϋπολογισμός του 2025 — ως πυξίδα βιώσιμης ανάπτυξης, με ενσυναίσθηση για το σύνολο της κοινωνίας —, οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη που μεθοδικά θεμελιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι αυτή η διακυβέρνηση πρεσβεύει την κοινωνική αλληλεγγύη και τον έμπρακτο πατριωτισμό. Έτσι ώστε να μειώνονται οι ανισότητες, να μην μένει κανείς πίσω, να πηγαίνουμε, όλοι μαζί, μπροστά και η Ελλάδα μας ακόμη πιο ψηλά! Σας καλώ λοιπόν να υπερψηφίσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025!», έκλεισε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Δελτίο Τύπου