spot_img
18.6 C
Rafina
Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2026
spot_img

Στέλιος Ράμφος: Την Τετάρτη η κηδεία του δημοσία δαπάνη

 

 

 

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί, συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι των γραμμάτων θα αποχαιρετήσουν τον Στέλιο Ράμφο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου, ενώ η κηδεία του διανοητή και συγγραφέα θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη, κατόπιν κοινής απόφασης των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η οικογένειά του απευθύνει παράκληση, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές για την ενίσχυση των ιδρυμάτων «Μαζί για το Παιδί» και «Γαλιλαία» ή οποιουδήποτε άλλου κοινωφελούς φορέα επιθυμεί ο καθένας.

Η πορεία και το έργο του

Ο Στέλιος Ράμφος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αρχικά φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1965 στράφηκε στη Φιλοσοφία και συνέχισε την ακαδημαϊκή του πορεία στο Παρίσι, στο Université de Vincennes à Saint-Denis, το σημερινό Université Paris 8.

Από το 1969 έως το 1974 δίδαξε Φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και αφοσιώθηκε στο συγγραφικό και διδακτικό του έργο. Δίδαξε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν και, αργότερα, στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.

Παράλληλα, διατήρησε έντονη παρουσία στον δημόσιο διάλογο μέσα από συνεντεύξεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, ομιλίες και άρθρα. Το έργο του κινήθηκε γύρω από ζητήματα όπως η σχέση της νεότερης ελληνικής κοινωνίας με την παράδοση, η οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, ο μαρξισμός και η σύνδεση της σύγχρονης πνευματικής δημιουργίας με την ελληνορθόδοξη κληρονομιά.

Στην εκτενή βιβλιογραφία του περιλαμβάνονται μελέτες για τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον «Οιδίποδα Τύραννο» και τους ασκητές της ερήμου. Ανάμεσα στα γνωστά έργα του συγκαταλέγονται τα «Φιλοσοφία Ποιητική», «Μίμησις εναντίον μορφής», «Το αίνιγμα και η μοίρα», «Πελεκάνοι ερημικοί» και «Μία καλοκαιρινή ευτυχία τρίζει».

Αυτή την εβδομάδα

Νίκος Οικονομόπουλος: «Είμαι σε σοκ» για την υπόθεση της ΜΚΟ – Είχε δωρίσει πάνω από 10.000 ευρώ

Αιφνιδιασμένος από τις αποκαλύψεις για τη ΜΚΟ που ερευνάται...

Δ. Παπαστεργίου: «Η πραγματική είδηση και η αξιόπιστη ενημέρωση κρατούν τον πολίτη στο επίκεντρο»

Τη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης και τον ουσιαστικό ρόλο...

Κακοκαιρία: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι...

Πέθανε στα 34 της η Κιάρα Μαγκίν – Η πρωταθλήτρια Ευρώπης των 1.500 μέτρων

Θλίψη στον διεθνή στίβο προκάλεσε ο θάνατος της Κιάρα...

Μετρό: Κλείνουν στις 21:40 πέντε σταθμοί της Γραμμής 3 από σήμερα – Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες

Αλλαγές στις βραδινές μετακινήσεις με τη Γραμμή 3 του...

ΝΕΑ

Κακοκαιρία: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι...

Πέθανε στα 34 της η Κιάρα Μαγκίν – Η πρωταθλήτρια Ευρώπης των 1.500 μέτρων

Θλίψη στον διεθνή στίβο προκάλεσε ο θάνατος της Κιάρα...

Νατάσα Παζαΐτη: «Είμαι περήφανη σύζυγος του Καραμανλή, αλλά έχω τη δική μου πορεία»

Στην προσωπική και επαγγελματική της διαδρομή αναφέρθηκε η Νατάσα...

«Συγκέντρωσαν 136.000 ευρώ για το παιδί μου, πήραμε μόνο 7.000»: Η καταγγελία πατέρα για τη ΜΚΟ

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση χρημάτων που συγκεντρώθηκαν μέσω...

Αυτή την Κυριακή στη Ραφήνα… «Πάμε αλλιώς» με ζωντανή μουσική!

Υπάρχουν τραγούδια που αρκεί να ακουστεί η πρώτη νότα...

RPN.GR