Στις 9.30 π.μ. θα έσκαγε η βόμβα στο Α.Τ. Ζωγράφου – Τυφλό χτύπημα με στόχο το φρουρό

252

Παρατηρητικότητα και έγκαιρη ενεργοποίηση των μηχανισμών οδήγησαν στην αποφυγή της τραγωδίας

Στις 9.30 π.μ. ήταν προγραμματισμένη να εκραγεί η βόμβα που τοποθετήθηκε σε μαντρότοιχο της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το Α.Τ. Ζωγράφου, σύμφωνα με πληροφορίες του Law&Order, πράγμα που θα συνέβαινε καθώς ο μηχανισμός δεν παρουσίαζε καμία αστοχία υλικού.

Ωστόσο την ώρα που έφτανε ο διοικητής του τμήματος -και συγκεκριμένα στις 8.45 π.μ.- σταθμεύοντας τη μηχανή του την παρατήρησε και άμεσα ενημέρωσε τα ΤΕΕΜ.

Απ’ την πλευρά του το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έσπευσε στο σημείο καταφθάνοντας στις 9.00 πμ και με έγκαιρη παρέμβαση (ελεγχόμενες εκρήξεις) απέτρεψε την τραγωδία.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Law&Order ότι στόχος ήταν ο φρουρός βάρδιας του Τμήματος ως πλέον κοντινός στο σημείο επιβεβαιώνοντας τα περί τυφλού χτυπήματοσ με στόχο την απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Υπενθυμίζεται ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε δεκάδες καρφιά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι «θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη και θανάσιμο τραυματισμό».

Ο μηχανισμός ήταν άρτιος:Είχε ρολόι,καλώδια και εκρηκτική ύλη,ωστόσο δεν εξερράγη από κάποιο λάθος στην συνδεσμολογία.Ήταν τοποθετημένος μέσα σε μια μεγάλη γυάλα,οπως φαίνεται και στην φωτογραφία,και ήταν ολόκληρος μέσα σε σακίδιο.

Το ρολόι ήταν προγραμματισμένο ώστε η βόμβα να εκραγεί κανονικά και μάλιστα, μόλις λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό της, ενώ  το γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα ενισχύει την πεποίθηση ότι επρόκειτο για τυφλό χτύπημα.