spot_img
34 C
Rafina
Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
spot_img

Συγκίνηση για το νέο μνημείο στο Μάτι με την καιόμενη σφαίρα – rpn

 

Μια καιόμενη σφαίρα, ένα έργο μνήμης και τιμής με πολλαπλούς συμβολισμούς για τα θύματα της τραγικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος, θα θυμίζει για πάντα σε όλους τον άδικο χαμό των συνανθρώπων μας.

Η σφαίρα έχει ήδη τοποθετηθεί στην περιοχή της Αμπελούπολης στο Μάτι και το in δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο από το μνημείο.

Σε λίγες ημέρες το μνημείο θα ολοκληρωθεί, αφού περαιωθούν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.

Φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι το μνημείο αποτελεί έναν φόρο τιμής στις ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Όλοι όσοι εργάστηκαν σκληρά συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου για την υλοποίηση αυτού του ξεχωριστού μνημείου, είναι άξιοι επαίνων.

Λίγα λόγια το μνημείο

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του μνημείου είναι της εικαστικού Καλλιόπης Οικονομάκου και της ομάδας της και υλοποιείται με δωρεές από ομογενείς συμπατριώτες μας και άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες και φορείς.

 

Η καιόμενη σφαίρα, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, είναι ένα έργο μνήμης και συνεχούς υπενθύμισης της ανείπωτης τραγωδίας που στοίχησε σε ανθρώπινες ζωές και προκάλεσε τεράστια πληγή στο περιβάλλον. Ένα έργο με έντονους συμβολισμούς που αποπνέει θλίψη αλλά και λήθη, πόνο αλλά και επούλωση, σεβασμό αλλά και εγρήγορση, μια αδιάκοπη προσευχή για τις 104 ανθρώπινες ψυχές που αδικοχαμένα χάθηκαν.

Το έργο είναι μια μεγάλη σφαίρα διαμέτρου 3 μέτρων από χυτό αλουμίνιο βαμμένο σκούρο – σαν καβουρντισμένο – με σχισμές σε όλη την επιφάνεια της με πορτοκαλοκόκκινο φως στο εσωτερικό της.

Φωτιά και νερό

Η σφαίρα επικάθεται σε μια οβάλ βάση και όλο το έργο σε ένα μεγαλύτερης κάτοψης βάθρο.

Από τις σχισμές αποκαλύπτεται το εσωτερικό της σφαίρας που μοιάζει να σιγοκαίει μια φωτιά.

 

Στο εξωτερικό της σφαίρας κυλά αργά, με συνεχή ροή, νερό. Το νερό κυλά σαν δάκρυ, αλλά και σαν ρυάκι που ξεπλένει στο πέρασμα του, είναι αυτό που μπορεί να σβήσει την φωτιά, να εξαγνίσει, να απαλύνει, να επουλώσει, είναι αυτό που έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους που σώθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στην θάλασσα.

Πηγή: in.gr

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι- Νέος Βουτζάς- Αργυρά Ακτή: Άλλαξαν οι ώρες των εκδηλώσεων μνήμης λόγω καύσωνα – rpn

Ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23/07/2018 άλλαξε...

Ραφήνα Πικέρμι: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Δευτέρα 21/7 – rpn

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ...

Στους «4» του Παγκοσμίου η Εθνική ομάδα Πόλο – rpn

Όνειρα Παγκόσμιου Μεταλλίου για την Εθνική Ανδρών Πόλο: Θρίαμβος...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου λόγω επερχόμενου καύσωνα

Με φόντο την επερχόμενη σφοδρή θερμική έξαρση, η Πολιτική...

ΝΕΑ

Ραφήνα Πικέρμι: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Δευτέρα 21/7 – rpn

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΔΕΥΤΕΡΑ...

Στους «4» του Παγκοσμίου η Εθνική ομάδα Πόλο – rpn

Όνειρα Παγκόσμιου Μεταλλίου για την Εθνική Ανδρών Πόλο: Θρίαμβος...

Το CITY GRILL Ραφήνας γιορτάζει με: Προσφορά 1+1 δώρο!

Το CITY GRILL στη Ραφήνα σβήνει 5 κεράκια και...

RPN.GR