Σύλλογος Νηρέας Ραφήνας:Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στη λειτουργία των κεραιών

411
SONY DSC

Οι κάτοικοι σε Νηρέα και Ορειχαλκουργούς συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στη λειτουργία των κεραιών της COSMOTE σε Ναυτίλου και Ναυσικάς. Και δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις απάνθρωπες νομοθετικές διατάξεις που βάζουν το κινητό και το «σήμα» πάνω από την ανθρώπινη υγεία. Αλλά και μια λαϊκίστικη επιχειρηματολογία, που φτάνει στα όρια της χυδαιότητας και στοχεύει στην απαξίωση του αγώνα τους. «Γιατί οι άλλοι δέχονται τις κεραίες και εσείς αντιδράτε; Να μείνουμε χωρίς κινητά; Αφού όλα είναι νόμιμα. Είστε πιο μάγκες από τους υπόλοιπους; Θέλετε να ξεχωρίζετε;»

Τους απαντάμε λοιπόν. Σε κάθε αγώνα υπάρχουν οι άνθρωποι, οι κοινωνικές ομάδες, οι συλλογικές δυνάμεις που απορρίπτουν τη μοιρολατρεία και βγαίνουν μπροστά. ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ, ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ.

Υπάρχουν σαφείς αναφορές από το πρόσφατο παρελθόν.

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν μερικές δεκαετίες – όχι πολλές – τα εργοστάσια λειτουργούσαν δίπλα στα ρέματα και έριχναν τα απόβλητα τους ανεπεξέργαστα μέσα στην κοίτη τους. Και τότε υπήρχαν οι «θρασείς» που αντιδρούσαν, αγωνίζονταν για την υγεία και το φυσικό τους περιβάλλον και απαιτούσαν να απομακρυνθούν τα εργοστάσια από τα ρέματα. Και βέβαια υπήρχαν και εκείνοι – συνήθως εκπρόσωποι συμφερόντων – που ωρύονταν υπέρ της νομιμότητας των βιομηχανιών και κατηγορούσαν όσους αγωνίζονταν, με το λαϊκίστικο επιχείρημα «Γιατί να φύγουν τα εργοστάσια από τα ρέματα της περιοχής σας; Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μείνει ο κοσμάκης άνεργος για να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον σας;».
Με το πέρασμα του χρόνου έγινε το αυτονόητο και το κράτος απαγόρευσε τη διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων στα ρέματα. ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ. Και φυσικά, ούτε τα εργοστάσια έκλεισαν, τουλάχιστον για αυτόν το λόγο, απλά οι βιομηχανίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, περιορίζοντας τα κέρδη τους προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Το αυτονόητο θα γίνει αργά ή γρήγορα και με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένων περιοχών. Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν εναλλακτικές μεθόδους παροχής σήματος, ασφαλέστερες για τη δημόσια υγεία κι ας έχουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος. Και θα επωφεληθεί ολόκληρη η κοινωνία. Ελπίζουμε μέχρι τότε να μην έχει υποστεί πλήγμα η υγεία εκείνων που κατοικούν κοντά στις κεραίες. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ Ή ΟΧΙ.

Εμείς πάντως, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την προστασία της υγείας μας, κόντρα στις χυδαιότητες των καλοθελητών, και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση μας.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΗΡΕΑΣ