spot_img
11 C
Rafina
Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2026
spot_img

Σύλλογος θυμάτων και εγκαυματιών στο Μάτι: «Δεν ήταν “δυστύχημα”, ήταν ένα έγκλημα με ποινικές ευθύνες»

Οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες ζητούν να σταματήσει η αλλοίωση της αλήθειας

 

 

 

Με σαφή και αιχμηρή ανακοίνωση, ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι καλεί τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να αποκαλούν τη φονική πυρκαγιά «δυστύχημα», τονίζοντας ότι ο όρος αυτός παραποιεί την πραγματικότητα και προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων.

Όπως επισημαίνεται, η χρήση της λέξης «δυστύχημα» δεν αποτελεί απλώς γλωσσική αστοχία, αλλά αλλοίωση της αλήθειας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η τραγωδία στο Μάτι συνιστά ποινικά αποδεδειγμένο έγκλημα, με ευθύνες που αναγνωρίστηκαν έπειτα από πολυετή και επίπονο δικαστικό αγώνα των συγγενών και των επιζώντων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η ανάγκη για ακριβή, υπεύθυνη και πλήρη αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων. Ο Σύλλογος ζητά από τα ΜΜΕ να σέβονται όχι μόνο τα δικαστικά πορίσματα, αλλά και την ιστορική αλήθεια, αποφεύγοντας όρους που «ξεπλένουν» ευθύνες και μετατρέπουν μια αλυσίδα παραλείψεων και λαθών σε κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο.

Παράλληλα, ο Σύλλογος δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του για την προάσπιση της προσωπικότητας των θυμάτων και τη διαφύλαξη της μνήμης τους. Για τους ανθρώπους που έζησαν τη φωτιά και τις συνέπειές της, οι λέξεις δεν είναι λεπτομέρεια· είναι στάση απέναντι στη δικαιοσύνη.

Το μήνυμα είναι καθαρό και χωρίς περιτύλιγμα: αυτό που συνέβη στο Μάτι δεν ήταν ένα τυχαίο κακό. Ήταν αποτέλεσμα πράξεων και παραλείψεων. Και τα πράγματα, όσο κι αν πονάνε, πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών στο Μάτι

«Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 δεν ήταν “δυστύχημα”Ήταν ένα έγκλημα με ποινικές ευθύνες που αναγνωρίστηκαν μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα μας.

Η χρήση του παραπλανητικού όρου «δυστύχημα» για την περιγραφή ενός ποινικά αποδεδειγμένου εγκλήματος αλλοιώνει την αλήθειαυποβαθμίζει τις ευθύνες και προσβάλλει τη μνήμη νεκρών και ζωντανών, παρουσιάζοντάς τους ως θύματα “τύχης” και όχι ως θύματα ανθρώπινων εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων.

Για τους συγγενείς των νεκρών, αυτή η αλλοίωση παραμορφώνει την αιτία θανάτου των ανθρώπων μας. Για τους επιζώντες εγκαυματίες, που ζούμε καθημερινά με μόνιμες σωματικές και ψυχικές βλάβες, αποτελεί συνεχιζόμενη ηθική και ψυχική επιβάρυνση.

Η με όποιο τρόπο άμεση και έμμεση υποτίμηση του έχει βαρύ κοινωνικό αντίκτυπο καθώς οδηγεί σε εξωραϊσμό με έμμεση αποποινικοποίηση ευθυνών και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ανοχής εγκληματικών ενεργειών ή και παραλείψεων, ιδίως όταν αυτές οδηγούν σε μαζικούς θανάτους. Ζητούμε από τα μέσα ενημέρωσης ακριβή, υπεύθυνη και πλήρη αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, στη βιωμένη πραγματικότητα των επιζώντων και τον πόνο των συγγενών.

Η αλήθεια δεν είναι θέμα διατύπωσης. Η μνήμη νεκρών και ζώντων δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Επιφυλασσόμαστε ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μας για την προάσπιση της προσωπικότητάς και της μνήμης των θυμάτων».

Αυτή την εβδομάδα

Ανακοίνωση Ναυτικού Ομίλου Ραφήνας «Αλκυών»

Ο Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας «Αλκυών» εκφράζει τα θερμά του...

Ο ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ προκηρύσσει τον Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα- Marathon Lake Run

ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑMARATHON LAKE RUNΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪ́ΟΥ 2026Ο...

Η Χορωδία της Ανθούσας καλεί νέα μέλη

Η Χορωδία της Δ.Ε Ανθούσας καλεί νέα μέλη –...

Ραφήνα: Ομαδική εικαστική έκθεση «Κύκλος Ζωής – Μαθήματα Ανακύκλωσης» στο Πνευματικό Κέντρο

Μια ιδιαίτερη ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Κύκλος Ζωής...

Πίσω από το χαμόγελο: Όταν η κατάθλιψη δεν φαίνεται

Η κατάθλιψη δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί. Υπάρχουν...

ΝΕΑ

Ανακοίνωση Ναυτικού Ομίλου Ραφήνας «Αλκυών»

Ο Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας «Αλκυών» εκφράζει τα θερμά του...

Ο ΤΕΛΜΗΣΣΟΣ προκηρύσσει τον Αγώνα Δρόμου Λίμνης Μαραθώνα- Marathon Lake Run

ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑMARATHON LAKE RUNΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪ́ΟΥ 2026Ο...

Η Χορωδία της Ανθούσας καλεί νέα μέλη

Η Χορωδία της Δ.Ε Ανθούσας καλεί νέα μέλη –...

Πίσω από το χαμόγελο: Όταν η κατάθλιψη δεν φαίνεται

Η κατάθλιψη δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί. Υπάρχουν...

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Θεσπρωτία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε...

Πανάγιος Τάφος: Θραύσματα πυραύλων έπεσαν κοντά στον Ναό της Αναστάσεως

Ανησυχία προκάλεσε στην Ιερουσαλήμ η πτώση θραυσμάτων από αναχαιτισμένους...

1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Μεγάλη συμμετοχή σε σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που διοργάνωσε η «Γνώση εν Πράξει»

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στη...

RPN.GR