spot_img
27.1 C
Rafina
Τρίτη, 28 Ιουλίου, 2026
spot_img

Συναγερμός για τη λειψυδρία – Επιτάχυνση των έργων

 

 

 

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού θα κηρυχθούν αύριο, Πέμπτη (27/11), από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) η Πάτμος και η Λέρος λόγω λειψυδρίας. Την Παρασκευή θα ακολουθήσει και η Αθήνα, καθώς τα αποθέματα νερού έχουν μειωθεί σημαντικά.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η κήρυξη έκτακτης ανάγκης στηρίζεται στα τελευταία υδρολογικά δεδομένα και σε επιστημονική τεκμηρίωση. Μία τέτοια σχετική απόφαση οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, των μελετών και της υλοποίησης των έργων και όχι σε έκτακτα μέτρα για τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε καμία περίπτωση η έκτακτη ανάγκη δεν αφορά σε μέτρα για τους πολίτες, όπως περιορισμός της κατανάλωσης.

Ο συναγερμός έχει κριθεί επιβεβλημένος από τη ΡΑΑΕΥ. Ουσιαστικά η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την άμεση χρηματοδότηση έργων ύδρευσης, fast track διαδικασίες, ευέλικτες διαγωνιστικές διαδικασίες και επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες.

Τα μέτρα αφορούν τόσο στα δύο νησιά όσο και με διαδοχικό βηματισμό στην Αττική.

Οι αυριανές ανακοινώσεις αναμένεται να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα, το εύρος και την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων.

Σε ιστορικά χαμηλά τα αποθέματα στον Μόρνο
Το σήμα συναγερμού ηχεί για τον Μόρνο, κύριο τροφοδότη της Αττικής, τα αποθέματα του οποίου βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά κάτω από 400 εκατ. κυβικά.

Αντικρίζοντας την εικόνα του Μόρνου, του φράγματος που υδρεύει την Αττική, καλύπτοντας σε νερό το 50% του πληθυσμού της επικράτειας, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Η στάθμη έχει υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ τα αποθέματα νερού έχουν καταρρεύσει στα 192,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, τιμή μειωμένη κατά 64% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2024.

Αυτή την εβδομάδα

Εκκλησία της Ελλάδος: Ασφαλιστική «ομπρέλα» για ακίνητα άνω των 266 εκατ. ευρώ

Σε διαγωνιστική διαδικασία για την ασφάλιση δεκάδων ακινήτων της...

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28/7

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Σήμερα Τρίτη, φίλε...

Ραφήνα: Δεν ήταν μια συναυλία… ήταν μια αγκαλιά εκατοντάδων ανθρώπων από τον ΔΑΣ Αραφήν

Υπάρχουν στιγμές που οι λέξεις μοιάζουν φτωχές μπροστά σε...

Όταν η μουσική συνάντησε τα αστέρια – Μια αξέχαστη βραδιά με τον Γιάννη Χαρούλη στη Ραφήνα

Υπάρχουν συναυλίες που τις παρακολουθείς. Και υπάρχουν συναυλίες που...

ΝΕΑ

Εκκλησία της Ελλάδος: Ασφαλιστική «ομπρέλα» για ακίνητα άνω των 266 εκατ. ευρώ

Σε διαγωνιστική διαδικασία για την ασφάλιση δεκάδων ακινήτων της...

Τα ζώδια σήμερα Τρίτη 28/7

Αναλυτικά οι προβλέψεις της ημέρας Κριός: Σήμερα Τρίτη, φίλε...

Όταν η μουσική συνάντησε τα αστέρια – Μια αξέχαστη βραδιά με τον Γιάννη Χαρούλη στη Ραφήνα

Υπάρχουν συναυλίες που τις παρακολουθείς. Και υπάρχουν συναυλίες που...

Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Ραφήνας το Σάββατο 25 Ιουλίου

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στο λιμάνι της Ραφήνας...

Color party στην Αρτέμιδα την Τετάρτη 29 Ιουλίου

Η πιο πολύχρωμη γιορτή του καλοκαιριού έρχεται την Τετάρτη...

Drones πάνω από τις παραλίες: Έλεγχοι ακριβείας για ξαπλώστρες και αυθαίρετες καταλήψεις

Νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται πλέον συστηματικά για τον έλεγχο παραθαλάσσιων...

RPN.GR