Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ.) κ. Δέσποινα Γκικάκη.

367

Μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση είχε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ο  Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Θανάσης Αυγερινός, με την κα Δέσποινα Γκικάκη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας (Ο.Λ.Ρ.), όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά το πολύ σημαντικό ζήτημα της ανάπτυξης του masterplan για το λιμάνι της Ραφήνας.

Θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι ανάγκες και να προάγονται τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας, τα λιμενικά έργα, η διαχείριση παρακτίων ζωνών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες αλλά και οι Ραφηνιώτες κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, όπου το λιμάνι συγκεντρώνει σημαντικό μέρος της κίνησης προς τα νησιά των Κυκλάδων ενώ έχει την αποκλειστική σύνδεση με το Μαρμάρι Εύβοιας εξυπηρετώντας τόσο την επιβατική – τουριστική όσο και την εμπορευματική κίνηση των προορισμών αυτών. Η κίνηση ωστόσο διογκώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς το λιμάνι της Ραφήνας περιλαμβάνεται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, κατατάσσεται μεταξύ των 16 ελληνικών λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέροντος και συμμετέχει ουσιαστικά στο ευρύτερο σύστημα Λιμένων της Αττικής.

Από κοινού συμφώνησαν ότι για να αναπτυχθεί σωστά το λιμάνι απαιτείται και ταυτόχρονη ανάπτυξη των υποδομών της πόλης, γεγονός που θα επιτευχθεί με την συνεργασία του Ο.Λ.Ρ. με την Περιφέρεια, το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επίσης, η κα Γκικάκη είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Αυγερινό για την πρόσφατη ετήσια πρακτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου με σενάριο καταστολής έκτακτου περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης εντός του χώρου του Αλιευτικού Καταφυγίου Λιμένα Ραφήνας, που έχει στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.