spot_img
15.1 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις – rpn

 

 

Με μεγάλη συμμετοχή αρμοδίων και σε κλίμα πλήρους συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π.) της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, υπό την προεδρία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Δαμάσκου, ως αναπληρωτή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Πολυχρόνης Μπαϊρακτάρης, η Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Βικέντιος Μαρινάκης, ο Διοικητής Π.Υ. Αθηνών Βασίλειος Ζαφείρης, ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πασσάς, ο Διευθυντής Δασών Ανατ. Αττικής Παναγιώτης Αρβανίτης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νίκος Καστρίτης, ενώ μέρος έλαβαν επίσης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και άλλων εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, όπως των Δασαρχείων Πάρνηθας και Πεντέλης, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Νέας Αττικής Οδού, του ΣΠΑΥ, καθώς και της Εθελοντικής Οργάνωσης «Όμιλος Φίλων του Δάσους».

Από πλευράς Δήμων παρέστησαν: ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αχαρνών Γ. Σιδηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας Θ. Γρίβας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνος Β. Κυπαρίσσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παιανίας Ι. Γιαννάκου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παλλήνης Γ. Δήμος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Χ. Ζαφειρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ωρωπού Ι. Δήμας και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού Σ. Πέτρου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2025, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής παρείχε συνδρομή σε 16 δασικές πυρκαγιές με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πυρκαγιά της 26ης Ιουλίου 2025 στη Δροσοπηγή, όπου – κατόπιν εισήγησης της Πυροσβεστικής – λήφθηκε η απόφαση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές των Δήμων Ωρωπού και Διονύσου.

Ο κ. Δαμάσκος ευχαρίστησε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλα τα στελέχη της για τη μεγάλη προσπάθεια, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για το σημαντικό έργο της στη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αστυνόμευση σε δύσκολες συνθήκες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή των στελεχών Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στους εθελοντές, για την πολύτιμη βοήθειά τους και την άμεση ανταπόκριση τους.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2025–2026, σύμφωνα με οδηγίες της ΓΓΠΠ, με έμφαση κυρίως στα σημεία:

– Προμήθεια και προληπτικές ρίψεις άλατος σε κεντρικούς δρόμους αλλά και σε κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμιο, λιμάνια.

– Απομάκρυνση  των  ακινητοποιημένων  οχημάτων  και  αποκατάσταση  της κυκλοφορίας των οδών με προτεραιότητα στους κεντρικούς δρόμους και στους δρόμους που οδηγούν σε εγκαταστάσεις – κτίρια ζωτικής σημασίας (νοσοκομεία, σχολικά κτίρια, αεροδρόμιο, λιμάνια, αμαξοστάσια κλπ)

– Συντονισμό και συνεχή επικοινωνία των εμπλεκομένων φορέων για την επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο.

– Απεγκλωβισμό και διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν (Π.Υ.).

– Αποκατάσταση βλαβών  στα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ).

– Έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων και επιβολή περιορισμών, όπου χρειάζεται (χρήση αντιολισθητικών  αλυσίδων κτλ) ή διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, όταν απαιτείται (ΕΛ.ΑΣ.).

– Λήψη απόφασης για διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων κατά περίπτωση.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η πρόληψη, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο. Παράλληλα, προσέθεσε ότι η σημερινή συνεδρίαση ευθυγραμμίζεται με τη σταθερή θέση του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και απαιτεί συνεχή εγρήγορση, σχεδιασμό και συνεργασία όλων χωρίς εξαιρέσεις.

 

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Περισσότερο ΛΟΑΤΚΙ, λιγότερα one night stands: Οι αριθμοί πίσω από την σεξουαλική ζωή της Gen Z

Η σεξουαλική ζωή της Gen Z παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον...

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά

Κάθεστε πολλές ώρες και θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά...

Προειδοποίηση Γκέιτς: Οι θάνατοι παιδιών θα αυξηθούν για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα

Περίπου 200.000 περισσότερα παιδιά πιθανόν θα πεθάνουν πριν από...

Ο καταλύτης Τσίπρας και το ερώτημα για εκλογές

«Σεισμό» για το πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η πρωτοβουλία του...

ΝΕΑ

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά

Κάθεστε πολλές ώρες και θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά...

Προειδοποίηση Γκέιτς: Οι θάνατοι παιδιών θα αυξηθούν για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα

Περίπου 200.000 περισσότερα παιδιά πιθανόν θα πεθάνουν πριν από...

Ο καταλύτης Τσίπρας και το ερώτημα για εκλογές

«Σεισμό» για το πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η πρωτοβουλία του...

“Γόρδιος δεσμός” τα μπλόκα των αγροτών για την κυβέρνηση

Το “γόρδιο δεσμό” των αγροτικών μπλόκων επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση,...

Τράπεζες: Κρίσιμη ημέρα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Στον Άρειο Πάγο είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα δεκάδων...

RPN.GR