Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ

347

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέγαμε νωρίτερα κ. Στεφανή για το γεγονός ότι ο Στρατός έσπευσε κατευθείαν και στη δομή του Κρανιδίου, όπου είχαμε το πρόβλημα κι έβαλε τάξη κατευθείαν στα πράγματα. Έστησε σκηνές, άρχισε να λειτουργεί με την οργάνωση που όπως ξέρουμε, έχει πάντοτε σε άψογο βαθμό ο Στρατός.

Αυτή λοιπόν ήταν μια κίνηση εξαιρετικά σημαντική από την πλευρά σας και γενικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όποτε μας έχει ζητηθεί είμαστε εκεί και λόγω του σχεδιασμού ο οποίος υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε εκεί πάντα έτοιμοι. Υπάρχει ένας πολύ δυνατός σύνδεσμος και μια πολύ δυνατή συνδρομή στην υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτήν την κρίση με πάρα πολλά μέτρα, γιατρούς, υλικά, ενώ τα στρατιωτικά εργοστάσια κατασκευάζουν αυτή τη στιγμή απολυμαντικό υλικό, απολυμαντικό σαπούνι και μάσκες, οι οποίες διατίθενται όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και γενικότερα. Οι γιατροί μας βρίσκονται σε κάθε νοσοκομείο, μαθητές της Σχολής Νοσηλευτικής και της Ιατρικής Σχολής συμμετέχουν στα εργαστήρια ελέγχου, βοηθώντας τα αποτελέσματα και παράλληλα βεβαίως, έχουμε τα εσωτερικά μέτρα, το εσωτερικό πεδίο, όπου εξειδικευμένα, προσπαθούμε να κρατήσουμε τον ιό έξω από τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχετε καταφέρει;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτή τη στιγμή νοσεί το 0,001%. Έχουμε σε ένα συνολικό αποτύπωμα 96.000 ανδρών και γυναικών, 36 άτομα να έχουν προσβληθεί από τον ιό. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ελάχιστο…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Τα μέτρα που έχουμε λάβει συντελούν σε αυτό. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι 96.000 άνδρες και γυναίκες, είναι μαζί με τις οικογένειες τους, ένα αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία – πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι, αφενός να μην μεταφέρουμε κάτι στους οικείους μας και αφετέρου να διατηρήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε να εγγυώνται ότι κάνουν τη δουλειά τους. Ο ελληνικός λαός μένει σπίτι, οι Ένοπλες Δυνάμεις όμως μένουν στη θέση τους, υλοποιώντας την αποστολή τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα είναι σημαντικό, αυτό που μας είπατε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό κ. Στεφανή ότι έχει τόσο σημαντικό ρόλο στη βοήθεια και για την ασθένεια αυτή ο Στρατός. Δεν το είχαμε καταλάβει. Δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος ότι λειτουργεί σε τέτοιες συνθήκες ο Στρατός, σε έκτακτες συνθήκες πια, με τα εργοστάσια του που λειτουργεί, με όπου χρειαστεί να είναι παρών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε πολλαπλά επίπεδα. Ξεκινούν από το τακτικό επίπεδο με διαταγές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έχουν προκύψει, μετά τις οδηγίες του κ. Υπουργού, έχοντας αραιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι οπλίτες κοιμούνται στους θαλάμους, πώς τρώνε – σε κάθε μεγάλο τραπέζι τρώνε δύο άτομα, πώς εκτελούν τις υπηρεσίες τους. Αυτό μας έχει δώσει το τακτικό πλεονέκτημα να είμαστε παντού καθημερινά και να υλοποιούμε την αποστολή μας με επιτυχία. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λέτε να είστε παντού και να είστε καθημερινά. Είχαμε την περιπέτεια του Έβρου όπου, ευτυχώς, είχαμε μια πραγματική νίκη εκεί κ. Στεφανή. Αυτό όμως πέρασε. Παραμένει ο Στρατός εκεί; Παραμένουμε σε ετοιμότητα εκεί στην περιοχή ή έχει χαλαρώσει το πράγμα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Στον Έβρο όπως και στα νησιάΔεν θέλω να αγνοούμε και δεν πρέπει να αγνοούμε την προσπάθεια την οποία κατέβαλε το Λιμενικό Σώμα, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, και στα νησιά. 

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις 23 του μηνός, ημέρα που «κλείδωσε» το Κράτος έχουμε μηδενικό αριθμό μεταναστών. Βεβαίως αυτό είχε επιτευχθεί και από την 1η Μαρτίου, όταν δεχθήκαμε τα κύματα στον Έβρο.

Τόσο στον Έβρο λοιπόν, όσο και στα νησιά, γίνεται η ίδια δουλειά. Εκεί, η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση που, σύμφωνα με τον στρατιωτικό σχεδιασμό, ονομάζεται «ανασυγκρότηση -αναδιοργάνωση». Τι κάνουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή: Εκτιμούμε το τι έγινε, το αναλύουμε και πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα. Εκτιμούμε την κατάσταση και βελτιωνόμαστε εκεί που τα διδάγματα μας έδειξαν ότι το χρειαζόμαστε.

Η βελτίωση αυτή είναι υλικοτεχνική. Δηλαδή, βελτιώνουμε τον «φράχτη», τον επεκτείνουμε σε κάποια άλλα σημεία, βλέπουμε μέρη στα οποία διαπιστώσαμε ότι δεχθήκαμε παραπάνω πίεση και κοιτάζουμε πώς θα τα βελτιώσουμε. Και βεβαίως, κάνουμε πολλά άλλα πράγματα, τα οποία είναι μέσα στην καθημερινότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, βελτιώνοντας τις πρακτικές μας, τις τακτικές μας και τις στρατηγικές μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως δεν έχει χαλαρώσει σε τίποτα ο βαθμός ετοιμότητας που υπήρξε πριν, μετά την περιπέτεια που περάσαμε εκεί και την επιτυχία που είχε ο Ελληνικός Στρατός. Είναι πάντοτε, λέτε, σε επιφυλακή.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Η λέξη «χαλάρωση» δεν συνάδει με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάνουμε αυτό που πρέπει συνεκτιμώντας συνεχώς την κατάσταση. 

Σε κάθε κατάσταση οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια αντίδραση, ο «νόμος των παιγνίων», με δράση – αντίδραση – αντιαντίδραση. Σε κάθε κατάσταση λοιπόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μια αντίδραση. Αυτό τους επιβάλλει να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα, λαμβάνοντας πάντα βεβαίως υπόψη τους την υγειονομική κρίση και τα μέτρα, ώστε να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάμε στο Αιγαίο τώρα όπου φαίνεται ότι συνεχίζεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και με υπερπτήσεις, όπως είδαμε πάνω από μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και τα σχετικά,αλλά και με  προκλητικές ενέργειες σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Πού βρισκόμαστε; Είμαστε στο ίδιο έργο ξανά, που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας μια χρονική μετατόπιση. Θα σας πάω στην ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και την αλλαγή που έγινε. 

Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση, ο κ. Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς όλους, ότι η αντιμετώπιση των Εθνικών ζητημάτων θα είναι κάθετη και επιθετική. Πώς το έδειξε αυτό: Το έδειξε καταρχάς με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό. Κάποιοι εδώ λένε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν εμπλακεί με το μεταναστευτικό από το 2016, με την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, αλλά είναι μικρό ποσοστό της πλήρους κατάστασης αυτό, διότι το 2016 οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν να συνδράμουν στο μεταναστευτικό σε τέσσερα πράγματα: α) υγειονομική υποστήριξη, β) σίτιση, γ) μεταφορά και δ) διανομή. 

Το 2019 με την απόφαση του κ. Πρωθυπουργού αλλάζει το τοπίο, με την δημιουργία του Εθνικού Συντονιστή – έτυχε να είμαι εγώ – και την υπαγωγή του Ενιαίου Φορέα  Επιτήρησης Συνόρων υπ’ αυτόν, με σκοπό τη συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και βεβαίως, με σαφέστατες εντολές: «δεν περνά κανείς».

Τον Σεπτέμβριο το σχεδιάσαμε, ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε τον Νοέμβριο κι έτσι, όταν ήρθε η 1η Μαρτίου, τα μέτρα απέδωσαν και από την πρώτη ημέρα απετράπη η είσοδος δέκα χιλιάδων μεταναστών. Τεράστιο το νούμερο!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τον Έβρο μιλάτε τώρα. Ο «αδύναμος κρίκος» είναι το Αιγαίο…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Γιατί χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα; Το χρησιμοποίησα για να δείξω ότι το ίδιο ακολουθείται και στα Εθνικά ζητήματα για τα οποία, η Τουρκία, φαίνεται να διαφοροποιεί την απειλή της. Υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχει για κάθε δράση – αντίδραση. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επομένως θα συνεχιστεί η ίδια αποφασιστικότητα; Πιστεύετε ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και στο προσεχές μέλλον;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Οι ροές στο Αιγαίο είναι μηδικές εδώ και παρά πολύ καιρό και ελπίζουμε να τις κρατήσουμε έτσι, να είναι μηδενικές.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη επιθετικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να πω τα εξής: Η απάντηση σε τυχόν ερώτημά σας «τι κάνουμε εκεί», εκ μέρους μου είναι «δεν υπάρχει απάντηση». Δεν σας δίνω την απάντηση αυτή. Δεν χρειάζεται να ξέρετε, διότι εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι κάνουμε και κάποια πράγματα δεν πρέπει να μαθαίνονται…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε ότι ο Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό μας είναι πάντοτε εκεί. Οι επιχειρήσεις είναι δική σας δουλειά…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Έτσι ακριβώς είναι. Εκείνο που θα ήθελα να πω, απευθυνόμενος προς το εξωτερικό της χώρας: Εάν κάποιος νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια «εύκολη λύση» για να δώσει μια διέξοδο στα εσωτερικά του προβλήματα, θα εκπλαγεί. Όπως το ίδιο εισέπραξε, όταν δοκίμασε να το κάνει την 1η Μαρτίου με τους μετανάστες. Ο Ερντογάν μάς είχε δοκιμάσει τα προηγούμενα χρόνια…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι κάτι που δεν μπορεί να «χωνέψει», όπως ξέρετε,  ο Ερντογάν την ήττα που υπέστη η Τουρκία στον Έβρο… 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ο ίδιος σχεδιασμός, σκληρός, αποφασιστικός, αποτελεσματικός και επιθετικός, υπάρχει για όλα τα Εθνικά θέματα. Για κάθε δυνατότητα υπάρχει αντίδραση, η οποία εξετάζεται καθημερινά. 

Αυτήν τη στιγμή προέχει η ηρεμία. Προέχει η αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Η χώρα μας και εκεί κάνει πράγματα τρομερά. Είναι πρότυπο για τις άλλες χώρες με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βλέπω δημοσιεύματα σήμερα κι έχει πρωτοσέλιδο η «Καθημερινή» αποκαλύψεις που έγιναν μάλιστα από τουρκική ιστοσελίδα για δράση μυστικών πρακτόρων της ΜΙΤ στην Ελλάδα μέσα σε “hotspot” για την ύπαρξη «γκιουλενιστών» στη χώρα μας. Έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Μιλάμε για την περίοδο 2018 – 2019, φαντάζομαι προ της νέας διακυβέρνησης…

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Όπως πολύ σωστά το περιγράφετε, αναφέρεται στην περίοδο 2018 – 2019.Το 2016 συνέβη το πραξικόπημα στην Τουρκία. Βλέπουμε ότι το 2016 και έως το πραξικόπημα, οι ροές Τούρκων μεταναστών ή προσφύγων κυμαίνονταν στα 313 πρόσωπα εκείνη τη χρονιά, μέσα σε όλο το αποτύπωμα. Τις επόμενες χρονιές εκτινάχθηκαν, δηλαδή την αμέσως επόμενη χρόνια σε τρεις χιλιάδες και στις αμέσως δύο επόμενες χρονιές σε οκτώ χιλιάδες. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πολλοί Τούρκοι υπήκοοι έφυγαν από την Τουρκία, προκειμένου να αποφύγουν την φυλάκιση ή κάτι άλλο… 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στοιχεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους είχαμε; Βεβαίως οι Τούρκοι ζητούσαν στοιχεία, αλλά δεν προβλέπεται να δίδονται στοιχεία. Είχαμε εμείς στοιχεία; Ξέραμε τι άνθρωποι ήταν αυτοί; 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι δικές μας υπηρεσίες, οι οποίες βεβαίως είναι υπηρεσίες έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έκαναν αυτό το οποίο έπρεπε να κάνουν. Τους καταγράφαμε. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω. Έκαναν ό,τι πρέπει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έφθασαν στην Ελλάδα ποτέ Τούρκοι πράκτορες; Έχουμε τέτοια στοιχεία;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σημαντικό πάντως. Είναι σοβαρό θέμα αν έχουν λειτουργήσει πράκτορες κι αλώνιζαν, όπως λένε οι Τούρκοι, μέσα στα “hotspot” σε ελληνικό έδαφος, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε τέτοιο επίπεδο στελεχωμένες, με τέτοια εμπειρία, που γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Μπορώ να αναφερθώ στην παρούσα περίοδο, διότι πριν τα καθήκοντα μου ήταν άλλα και δεν είχα καμία σχέση με αυτά, εννοώ πριν από τη νέα Κυβέρνηση. 

Στη νέα Κυβέρνηση τα καθήκοντα μου εντάσσονται στον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία μου με τις αρμόδιες υπηρεσίες από τις 7 Ιουλίου 2019 βρίσκομαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι αυτά ελέγχονται μέχρι κεραίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτήν τη στιγμή δηλαδή, μπορείτε να μας πείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε για κάτι τέτοιο;

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα σας το διαβεβαιώσουν. Στο πλαίσιο που μου επιτρέπεται να ξέρω, ναι, σας διαβεβαιώνω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Πριν κλείσουμε, θα ήθελα να πω, για μια ακόμη φορά, ότι  η συνεργασία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε όλα τα επίπεδα, είναι καταπληκτική.

Έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος αγαπά την δουλειά του, δείχνει τεράστιο σεβασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις και καθημερινά πασχίζει για το καλύτερο, εξετάζοντας και αναλύοντας όλα τα σενάρια. Η ηγεσία μας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ένας εμπειρότατος Αξιωματικός! Είδατε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή των Αρχηγών μετά από πολλή σκέψη και έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα, επιλέγοντας τους καλύτερους. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κάνει καταπληκτική δουλειά και το ίδιο οι Αρχηγοί των Κλάδων. 

Θα πάω κι ένα επίπεδο πιο κάτω: Δείτε τις επιλογές. Ποιός επελέγη για το Δ’ Σώμα Στρατού; Ένας άνθρωπος με βαθειά γνώση του Έβρου. Ποιός επελέγη για την ΑΣΔΕΝ; Το ίδιο! Ποιός επελέγη για το ΑΤΑ; Ο Αρχηγός του ΑΤΑ διαθέτει 4.500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά. Ποιόςεπελέγει Αρχηγός για τον Στόλο; Ένας άνθρωπος που αν μετρούσαμε τις ώρες πλεύσης του, θα ήταν το ίδιο. 

Άρα λοιπόν η ομάδα είναι εξαιρετική κι αυτό φαίνεται από την αποτελεσματικότητά μας. Από τις δράσεις των Ένοπλων Δυνάμεων αντλώ ατελείωτη αισιοδοξία για το μέλλον και βεβαίως από τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίζεται την υγειονομική κρίση. Με αισιοδοξία, φως και ελπίδα, είμαι σίγουρος ότι η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ καλύτερη. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς κύριε Υπουργέ είμαστε υπερήφανοι για τον Ελληνικό Στρατό, ο ελληνικός λαός αγαπά τον Στρατό, το ξέρετε αυτό. Το εισπράττετε συνεχώς όπου πηγαίνετε. Επομένως, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. 

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Είμαστε για όλους υπερήφανοι.