spot_img
31.4 C
Rafina
Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026
spot_img

Συντάξεις χηρείας και χρέη στον ΕΦΚΑ: Ποιοι μένουν εκτός των νέων ρυθμίσεων

Οι προϋποθέσεις για τις 72 δόσεις και η ημερομηνία-ορόσημο που προκαλεί διαφορετική μεταχείριση στους δικαιούχους

 

 

 

Αντιδράσεις προκαλούν οι περιορισμοί που συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, καθώς και οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Επαγγελματικοί και συνταξιουχικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις αφήνουν εκτός σημαντικό αριθμό πολιτών.

Οι προϋποθέσεις για τις 72 δόσεις

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑΟ έχει ανοίξει για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 δόσεις και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενο διακανονισμό. Συνεπώς, όσοι εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες οφειλές μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων δεν μπορούν να τις μεταφέρουν στο νέο σχήμα.

Πρόσθετο εμπόδιο αποτελεί η ύπαρξη αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Για να γίνει δεκτή η αίτηση, τα νεότερα χρέη θα πρέπει να ρυθμιστούν παράλληλα μέσω της πάγιας διαδικασίας.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων εκτιμούν ότι οι όροι περιορίζουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων και επαναφέρουν το αίτημα για ρύθμιση 120 δόσεων, με μείωση προσαυξήσεων και μέρους της βασικής οφειλής.

Η διαχωριστική γραμμή της 13ης Μαΐου 2016

Στο μέτωπο των συντάξεων χηρείας, το νέο πλαίσιο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο θάνατος του ή της συζύγου σημειώθηκε μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με τις συνταξιουχικές οργανώσεις, η συγκεκριμένη ημερομηνία δημιουργεί διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δικαιούχων. Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 άνθρωποι, των οποίων ο σύζυγος απεβίωσε πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν καλύπτονται από τη νέα πρόβλεψη.

Η αλλαγή αφορά περίπου 8.500 δικαιούχους, κυρίως από το Δημόσιο και τον πρώην ΟΓΑ, στους οποίους είχε μειωθεί η σύνταξη χηρείας στο 35% μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας. Με το νέο καθεστώς, το ποσοστό επανέρχεται στο 70%.

Το ετήσιο κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε 48,4 εκατ. ευρώ, στοιχείο που, κατά τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, καταδεικνύει τον περιορισμένο αριθμό των ωφελουμένων.

Χωρίς αναδρομικά και αλλαγές στις επικουρικές

Η ρύθμιση δεν προβλέπει επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Οι περίπου 8.500 δικαιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται από το 35% στο 70%, χωρίς όμως να λάβουν αναδρομικά για τις περικοπές που υπέστησαν από το 2020 έως το 2026.

Παράλληλα, δεν επέρχεται αλλαγή στις επικουρικές συντάξεις χηρείας, οι οποίες εξακολουθούν να μειώνονται μετά τη συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δικτύου, περισσότερες από 120.000 επικουρικές συντάξεις έχουν επηρεαστεί.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η απουσία αναδρομικών και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την ημερομηνία θανάτου ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων.

Αυτή την εβδομάδα

Από τη Ραφήνα ξεκίνησε το «Super Star» – Δεν κατάφερε να δέσει στην Άνδρο λόγω ανέμων 9 μποφόρ

Αδύνατη κατέστη η προσέγγιση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Super Star» στο...

Ανδρέας Βασιλόπουλος: Διεκδικούμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ελ. Βενιζέλος: Διεκδίκηση της ποιότητας ζωής των πολιτών 29/07/2026 Θεωρούμε...

«Οικογένεια με το ζόρι»: Δωρεάν θεατρική βραδιά σήμερα Πέμπτη 30/7 στην Αρτέμιδα

Την κωμωδία «Οικογένεια με το ζόρι» παρουσιάζει ο Δήμος...

ΝΕΑ

Από τη Ραφήνα ξεκίνησε το «Super Star» – Δεν κατάφερε να δέσει στην Άνδρο λόγω ανέμων 9 μποφόρ

Αδύνατη κατέστη η προσέγγιση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Super Star» στο...

Ανδρέας Βασιλόπουλος: Διεκδικούμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ελ. Βενιζέλος: Διεκδίκηση της ποιότητας ζωής των πολιτών 29/07/2026 Θεωρούμε...

«Οικογένεια με το ζόρι»: Δωρεάν θεατρική βραδιά σήμερα Πέμπτη 30/7 στην Αρτέμιδα

Την κωμωδία «Οικογένεια με το ζόρι» παρουσιάζει ο Δήμος...

Νέα Μάκρη: «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην» την Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο

«ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΥΡΙΕ ΓΚΡΗΝ» του Τζεφ Μπάρον ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026 https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/kathe-pempti-kyrie-gkrin-periodeia/ Η επιτυχημένη...

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στον Δήμο Παλλήνης

Τον Δήμο Παλλήνης επισκέφθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026...

Κορωπί: Δύο εστίες φωτιάς σε ξερά χόρτα- κοντά στο ΙΚΕΑ και δίπλα στον Προαστιακό

Κορωπί:  δύο εστίες φωτιάς σε ξερά χόρτα Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν...

RPN.GR