Με την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, επιβεβαιώθηκε η ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Η απόφαση οδηγείται προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία που κινείται βάσει των διατάξεων του νόμου 2215/1994.
Η Διαδικασία της Αίτησης
Νωρίς το πρωί της προηγούμενης ημέρας, 10 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας υπέβαλαν αίτημα στο Ληξιαρχείο Αθηνών για την ελληνική ιθαγένεια. Με τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης), οι αιτούντες θα εγγραφούν στο Μητρώο Πολιτών, αποκτώντας έτσι δικαίωμα για ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο, αντί των δανέζικων εγγράφων που διαθέτουν σήμερα.
Ποια Μέλη Υπέβαλαν Αίτημα
Το αίτημα αφορά τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου (Παύλο, Νικόλαο, Φίλιππο, Θεοδώρα και Αλεξία), καθώς και τα παιδιά του Παύλου και της Αλεξίας. Το επίθετο που επέλεξαν είναι «Ντε Γκρες» (της Ελλάδας).
Τι Προβλέπει ο Νόμος για την Ιθαγένεια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξήγησε ότι η διαδικασία βασίζεται στον νόμο του 1994, ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση του καθεστώτος αστικής κατάστασης του τέως βασιλιά και των μελών της οικογένειάς του.
Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις είναι:
- Αναγνώριση της πολιτειακής αλλαγής: Οι αιτούντες πρέπει να αποδεχτούν την πολιτειακή κατάσταση που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του 1974, δηλώνοντας σεβασμό στο Σύνταγμα και την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
- Παραίτηση από τίτλους και αξιώσεις: Η οικογένεια πρέπει να παραιτηθεί από οποιεσδήποτε αξιώσεις συνδέονται με το προηγούμενο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων ευγενείας.
- Εγγραφή στο Μητρώο Πολιτών: Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να ολοκληρώσουν τη δημοτολογική εγγραφή, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Αντιδράσεις και Πολιτική Διάσταση
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλείσιμο του ματιού» στο συντηρητικό ακροατήριο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι η διαδικασία είναι τυπική και ισχύει για κάθε πολίτη που πληροί τις προϋποθέσεις. «Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή και μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της, χωρίς εξαιρέσεις ή ειδικές μεταχειρίσεις», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
Το Επίθετο «Ντε Γκρες»
Το επίθετο «Ντε Γκρες» δεν αμφισβητείται από το ισχύον νομικό πλαίσιο. Όπως επισημαίνουν νομικοί, δεν τίθεται περιορισμός στην επιλογή επωνύμου, ενώ το επίθετο «Γλίξμπουργκ» έχει αποκηρυχθεί από την οικογένεια, καθώς θεωρείται τοπωνύμιο.
Τι Σημαίνει η Πολιτογράφηση
Η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να φέρουν ελληνικά διαβατήρια και να απολαμβάνουν πλήρη πολιτικά δικαιώματα, όπως το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι. Θεωρητικά, μπορούν ακόμη και να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα.
Επόμενα Βήματα
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το επίθετο «Ντε Γκρες» θα συνοδεύει τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος και την κοινωνία.