Εντυπωσιακά, παράξενα, σχεδιασμένα για να εκπλήξουν, ακόμη και να προκαλέσουν δέος.
Η παραμονή στο αεροδρόμιο δεν είναι ακριβώς ο ορισμός της χαράς. Για τους περισσότερους τουλάχιστον αποτελεί μέρος μίας δεδομένης διαδικασίας που επιθυμούν να τελειώσει γρήγορα ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι. Όταν όμως οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες είναι υψηλού επιπέδου, η αναμονή γίνεται αν μη τι άλλο ευχάριστη και συχνά η περιπλάνηση εξελίσσεται περίπου σε παιχνίδι.
Υπάρχουν δε, διεθνή αεροδρόμια τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα αναμενόμενα -άνεση και καταστήματα πολυτελείας- εκπλήσσοντας πέρα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους, με όλα όσα προσφέρουν, από κινηματογραφικές αίθουσες και γκαλερί μέχρι εσωτερικούς κήπους -η τάση της τελευταίας δεκαετίας στα αεροδρόμια- σπα, θέσεις αυτόματου -σίγουρα, αγχολυτικού- μασάζ, χώρους προσευχής, αλλά και ρομπότ για την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Μεταξύ των 15 αεροδρομίων που ακολουθούν, είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά και δύο από τα πιο «επικίνδυνα».
Αεροδρόμιο Τσανγκί, Σιγκαπούρη
Ο τεράστιος εσωτερικός καταρράκτης και οι τρεις εξαιρετικοί κήποι -ένας εξ αυτών μόνο με ορχιδέες- καθιστούν το αεροδρόμιο Τσανγκί μοναδικό, σε μια πόλη που άλλωστε, είναι διάσημη για τους βοτανικούς κήπους της. Το διεθνές αεροδρόμιο διαθέτει επίσης δύο κινηματογραφικές αίθουσες και γκαλερί.
Αεροδρόμιο «Αντόλφο Σουάρες», στο Μπαράχας της Μαδρίτης
Φουτουριστικές «πινελιές» και στην αντίθετη κατεύθυνση το μεγάλο Τέρμιναλ 4 που άνοιξε το 2006 με την αρτίστικη οροφή κατασκευασμένη εξολοκλήρου από μπαμπού.
Αεροδρόμιο Μαρακές Μενάρα
Όταν το φως παίζει με τη σκιά και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική επαναδιατυπώνεται συνομιλώντας με τη δυτική φόρμα. Η επέκταση και η νέα πρόσοψη άλλαξαν εντελώς το μικρό, όμορφο αυτό αεροδρόμιο που κατασκευάστηκε το 1952.
Το (νέο) διεθνές αεροδρόμιο Daxing του Πεκίνου
Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο και θεωρείται ένας κατασκευαστικός άθλος. Κόστισε 9 δισ. δολάρια και θυμίζει σκηνικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Διεθνές αεροδρόμιο Ντένβερ, ΗΠΑ
Η δομή της οροφής με φόντο τα Βραχώδη όρη παραπέμπει σε τέντες, ενώ σύμφωνα με τη βρετανική έκδοση της HuffPost η ιδιότυπη αρχιτεκτονική του αεροδρομίου έχει εμπνεύσει έως και θεωρίες συνωμοσίας.
Διεθνές αεροδρόμιο Chhatrapati Shivaji, Βομβάη, Ινδία
Θόλος σχεδιασμένος με μοτίβα εν μέρει εμπνευσμένα από το παγώνι, εθνικό πουλί της χώρας (το προστατευόμενο αυτό είδος κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας). Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ινδίας και το 14ο στην κατάταξη της Ασίας.
Αεροδρόμιο Μπιλμπάο, Ισπανία
Εγκαινιάστηκε το 2010 και το προσωνύμιο του είναι La Paloma, που σημαίνει «περιστέρι» -όπως η φόρμα του που παραπέμπει σε πουλί που πετά. Από τα πλέον κερδοφόρα αεροδρόμια της Ισπανίας.
Αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Λειτουργεί από το 2006 και είναι το ένα από τα δύο αεροδρόμια της χώρας. Σουβαρναμπούμι σημαίνει γη από χρυσάφι.
Διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ, Ντόχα, Κατάρ
Το αεροδρόμιο που εγκαινιάστηκε το 2014 κοσμούν εντυπωσιακά έργα τέχνης, ενώ διαθέτει χώρους προσευχής, γκαλερί, γυμναστήρια και σπα.
Διεθνές Αεροδρόμιο Ο′ Χάρε, Σικάγο, ΗΠΑ
Το «τούνελ» με την εικαστική εγκατάσταση νέον «Sky’s the Limit» είναι εντυπωσιακή. Το αεροδρόμιο θα αποκτήσει το 2023 νέο τέρμιναλ, ο κεντρικός χώρος του οποίου θα μοιάζει περισσότερο με κεντρική πλατεία, παρά με αίθουσα αναμονής, με δέντρα, πράσινο και ανοιχτούς χώρους.
Διεθνές αεροδρόμιο Ντουμπάι
Από εσωτερικούς κήπους μέχρι εγκαταστάσεις μασάζ και sleep pod (ενοικιάζονται με την ώρα), όπου μπορείτε αντί για τα καθίσματα -ή, τους νεότερους, το πάτωμα- να πάρετε έναν υπνάκο χωρίς να σας ενοχλήσει κανείς.
Διεθνές αεροδρόμιο Princess Juliana, Άγιος Μαρτίνος, Καραϊβική
Τα αεροπλάνα πετάνε λίγα μέτρα πάνω από τους λουόμενους της παραλίας Maho Beach (η οποία όπως φαίνεται και στη φωτογραφία) είναι πραγματικά δημοφιλής. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τουρίστες τρομοκρατούνται με το χαμηλό ύψος των αεροπλάνων, αλλά και γοητευμένοι από το περίεργο θέαμα, καταγράφουν την εμπειρία τους σε βίντεο.
Διεθνές αεροδρόμιο Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
Έχει την υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κίσο Κουροκάβα. Η μακρά λίστα με τις υπηρεσίες περιλαμβάνει και δωμάτια προσευχής.
Διεθνές αεροδρόμιο Μαδέρας Κριστιάνο Ρονάλντο
Το αεροδρόμιο Φουνσάλ ή Σάντα Καταρίνα μετονομάστηκε σε Κριστιάνο Ρονάλντο το 2017. Θεωρείτο από τα δυσκολότερα -τα πιο επικίνδυνα;- αεροδρόμια του κόσμου εξαιτίας του πολύ μικρού αεροδιαδρόμου του, ο οποίος ωστόσο επεκτάθηκε -αρχικά- το 2000 (… πάνω σε 180 κολόνες).
Διεθνές Αεροδρόμιο Σεούλ-Incheon
Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Νότια Κορέα και βρίσκεται δυτικά της Σεούλ. Διαθέτει εσωτερικούς κήπους την ίδια στιγμή που όλες οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες και όλες τις πιθανές απορίες λύνουν τα airport robot, τα οποία μιλούν αγγλικά, κορεατικά, κινέζικα και ιαπωνικά, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, τις πτήσεις και να προβάλλουν χάρτη του αεροδρομίου.