Τα άγνωστα Σταχτοδέλφινα του Αιγαίου

161

 

Το σκάφος Πηνελόπη βρίσκεται αυτές τις μέρες στην ιδιαίτερα σημαντική θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ικαρία, τη Χίο, τη Σάμο και τους Φούρνους. Με βαθιά απότομα νερά και τη θαλάσσια τάφρο που ξεπερνάει τα 1100 μέτρα σε βάθος, αυτή η θαλάσσια περιοχή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στη ΒΑ Μεσόγειο. Σε αυτή την ξεχωριστή θάλασσα το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος καταγράφει εδώ και 20 και πλέον χρόνια πληθυσμούς από 4 είδη δελφινιών, φυσητήρες, ζιφιούς και σπανιότερα πτεροφάλαινες.


Στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στόχος μας είναι να συλλέξουμε δεδομένα για τους πληθυσμούς των Σταχτοδέλφινων. Είναι ένα από τα ελάχιστα μελετημένα και σχετικά άγνωστα είδη δελφινιών που ζουν στις θάλασσές μας, το οποίο μεταναστεύει σε ολιγομελείς ομάδες πάνω από βαθιά θαλάσσια φαράγγια. Η πρώτη καταγραφή μετανάστευσης σταχτοδέλφινων στην περιοχή από το Αρχιπέλαγος ήταν το φθινόπωρο του 2000, και έκτοτε η έρευνα συνεχίζεται συστηματικά.

Εάν δεν καλύψουμε τα σημαντικά κενά γνώσης που υπάρχουν για τη ζωή των θαλασσών μας, είναι αδύνατον να την προστατέψουμε!

Archipelagos, Institute of Marine Conservation

=======================================================

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

=======================================================