Τεχνικό Γραφείο Γώγος:Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα”Εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ”

771

Όπως μας ενημερώνει το Τεχνικό Γραφείο Στέφανος Γώγος στο Λιμάνι της Ραφήνας,ενεργοποιείται σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος”Εξοικονόμηση κατ’οίκον,το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Τι προβλέπει όμως το πρόγραμμα που περιμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα;

Παρέχεται επιδότηση έως 70% και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών,οι διαθέσιμοι πόροι θα ανέλθουν σε περίπου 250 εκατ.ευρώ και τα οποία εκτιμάται πως θα χρηματοδοτήσουν επεμβάσεις σε περισσότερα από 25.000 νοικοκυριά.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν

-Αντικατάσταση κουφωμάτων

-Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης

-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι προυποθέσεις

Προυπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή-από το μητρώο που θα συσταθεί-ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Οι δαπάνες που καλύπτονται

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων,η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών,καλύπτονται από το πρόγραμμα υπό την προυπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, η επιδότηση για τις παραπάνω εργασίας μπορεί να φτάσει και το 70% του συνολικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι την ανάθεση του έργου με τίτλο ”Υποστήριξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Α και Β κύκλου του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ ”που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.έχει αναλάβει η εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε που έχει ήδη τρέξει τον πρώτο κύκλο και έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο.

Σύμφωνα με την απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ,η σχετική δαπάνη είναι ύψους 48.608 ευρώ με ΦΠΑ,βαρύνει τις πιστώσεις της οριζόντιας πράξης με τίτλο ”Υποστήριξη λειτουργίας της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ”Υποδομές Μεταφορών,Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”.

Στέφανος Γώγος Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.

Τηλέφωνο : 6940739739 Web : info@texnikografeio.gr