spot_img
13.8 C
Rafina
Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2026
spot_img

Τέλος το τιμόνι για τους 70άρηδες

 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί οδηγία με βάση την οποία οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης.

Συγκεκριμένα, για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μέχρι σήμερα στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αυστηρότεροι ιατρικοί έλεγχοι

Τα στελέχη της Κομισιόν φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι οδηγοί που κλείνουν τα 70 έτη θα πρέπει να περνούν από εκτενέστερους και πιο αυστηρούς ιατρικούς ελέγχους ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και η πρακτική εξέταση οδήγησης. Ειδικά για το θέμα της πρακτικής εξέτασης πολλά κράτη-μέλη έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν να το υιοθετήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν εφαρμόστηκε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αξίζει να αναφερθεί πως πουθενά στην ΕΕ δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην άδεια οδήγησης και ο νόμος ορίζει ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας οι οδηγοί πρέπει να εξετάζονται από 2 γιατρούς ανά τριετία, ενώ με τη συμπλήρωση των 80 χρονών κάθε 2 έτη απαιτείται η εξέταση του οδηγού από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αντιδράσεις στο υποχρεωτικό τεστ οδήγησης

Σύμφωνα με την Κομισιόν οι άνθρωποι άνω των 70 ετών θα πρέπει είτε να συμπληρώνουν μια λεγόμενη αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας, είτε να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

«Η απόφαση για ποιο από τα δύο, εναπόκειται στα κράτη-μέλη» αναφέρεται στο κείμενο των σχεδίων με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης. Υπάρχουν βέβαια κι άλλες προτάσεις. Όπως ότι για τα διπλώματα που εκδόθηκαν από τις 19 Ιανουαρίου του 2013 και μετά δεν θα ισχύουν επ’ αόριστον, αλλά μόνο για 15 χρόνια, κάτι που εφαρμόζει ήδη η Ελλάδα. Από την ηλικία των 70 θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ανανεώνονται κάθε 3 χρόνια έως τα 80 και κατόπιν κάθε 2 χρόνια».

Μάλιστα πολλοί υπουργοί Μεταφορών στην ΕΕ προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους επισήμαναν ότι: «Η ιδέα ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες μιας ορισμένης ηλικίας πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό τεστ φυσικής κατάστασης χωρίς κανέναν περαιτέρω λόγο δεν είναι καλή».

Οι ασφαλιστές από την άλλη μεριά θεωρούν ότι είναι καλό οι άδειες οδήγησης να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια από την ηλικία των 70 ετών, μέσω μιας αυτοαξιολόγησης. Οι Σχολές Οδηγών από την άλλη μεριά, προτείνουν να υπάρχουν κάποια υποχρεωτικά μαθήματα οδήγησης σε άτομα άνω των 75 ετών ώστε το δίπλωμά τους να παραμένει σε ισχύ…

Αυτή την εβδομάδα

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις συλλήψεις για ρευματοκλοπή και άλλες παραβάσεις

Μενίδι: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμούς Ρομά – Τέσσερις...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

ΝΕΑ

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Μαραθώνος λόγω έργων αποχέτευσης στον...

Τραγωδία στον Πύργο: Νεκρός 18χρονος μετά από πτώση από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Σοκ και βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία...

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Γιώργο Μαρίνο στο κοιμητήριο Βούλας – φωτογραφίες

Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο σόουμαν Γιώργο Μαρίνο είπαν...

Ραφήνα: Ομιλία για την επανάσταση του 1821 με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εν μέσω πολεμικής περιόδου οι άγνωστες αλήθειες για την...

Ανανέωση με balayage στο Κομμωτήριο Πλάτων στο Πικέρμι

Το balayage παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες τεχνικές...

RPN.GR