spot_img
30.5 C
Rafina
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
spot_img

Τι αλλάζει στα ασανσέρ των πολυκατοικιών – Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο – rpn

 

 

Έρχονται αλλαγές σχετικά με τους ανελκυστήρες των πολυκατοικιών, ιδίως όσον αφορά τις ψήφους των ενοίκων που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους.

Μέχρι σήμερα απαιτούνταν το 50+1% των ψήφων των ιδιοκτητών για την τοποθέτηση ασανσέρ ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών (π.χ. αναβατόρια). Αυτό τώρα όμως αλλάζει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπεται:

Σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και κατά τον χρόνο ανέγερσης τους δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή του επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος και των ειδικών όρων δόμησης της περιοχής, κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου. Για διατηρητέα κτίρια και παραδοσιακούς οικισμούς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Όπου η προσαρμογή του κτιρίου είναι υποχρεωτική, αν απαιτείται η κατασκευή ανελκυστήρα ή άλλων μηχανικών μέσων κάλυψης υψομετρικών διαφορών και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτά, η κατασκευή αυτών είναι υποχρεωτική, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών με δαπάνες του υπόχρεου ή των υπόχρεων, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του κτιρίου.
Αν δεν είναι υποχρεωτική η προσαρμογή του κτιρίου, η κατασκευή ανελκυστήρα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας που εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από αποδεδειγμένη πρόσκληση διατύπωσης απόψεων των λοιπών συνιδιοκτητών προς την Κεντρική Επιτροπή Προσβασιμότητας.
Αντίστοιχα σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια κατοικίας που δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού πολυκατοικίας, η τοποθέτηση διάταξης (ράμπας ή αναβατορίου), που διασφαλίζει την πρόσβαση στα άτομα αυτά από το πεζοδρόμιο στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, καθώς και στους λοιπούς εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ισογείου και των λοιπών ορόφων υπέρ και υπό αυτό, εφόσον διαμένουν ως ιδιοκτήτες ή ένοικοι στα παραπάνω κτίρια, με απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών, τη σύνταξη ή ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και την κάλυψη των εξόδων κατασκευής από τα ενδιαφερόμενα άτομα.
Η τοποθέτηση αναβατορίου για την κάλυψη υψομετρικών διαφορών υπέρ του ενός ορόφου γίνεται βάσει τεχνικής μελέτης και ως προς μεν τη διαστασιολόγηση ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών, ως προς δε τη διαδικασία τοποθέτησης, αδειοδότησης και συντήρησης, ισχύουν τα αντίστοιχα που αφορούν σε ανελκυστήρες και απαιτείται πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων.

Αυτή την εβδομάδα

Ανοίγει την Τετάρτη 26 Αυγούστου η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»

Ανοίγει την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την...

Φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα...

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Ντόλι Πάρτον

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η...

Αρτέμιδα: Τρεις μήνες χωρίς ίχνος της 50χρονης Γιου Τινγκ – «Πιστεύω ότι πρόκειται για απαγωγή», λέει ο γιος της

Τρεις μήνες συμπληρώθηκαν από την εξαφάνιση της 50χρονης μεταφράστριας...

Aegean Regatta 2026: Δύσκολη ιστιοδρομία και μαγευτική άφιξη στο Αγαθονήσι- 25/8/2026 (φωτο βίντεο RPN)

Μια απαιτητική ημέρα στη θάλασσα έζησαν την Τρίτη 25...

ΝΕΑ

Φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα...

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Ντόλι Πάρτον

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η...

Κυβερνοεπίθεση στη δήμαρχο Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου – Προσοχή στα παραπλανητικά μηνύματα

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσσα Κοσμοπούλου, καθώς...

RPN.GR