spot_img
24.5 C
Rafina
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026
spot_img

Τι απέγινε η λίμνη στην Πεντέλη, εκεί που ζούσαν νεράϊδες

 

 

 

Η Πεντέλη κάποτε είχε μια λίμνη αλλά σήμερα έχει εξαφανιστεί. Την μπάζωσαν. Την αποκαλούσαν «Βουλισμένη» και «Μαγεμένη Λίμνη». Η επίσημη ονομασία της όμως ήταν Θάλωσι και είχε φανατικούς επισκέπτες δυτικά της Νέας Πεντέλης.Λέγεται επίσης ότι η λίμνη, διαμέτρου περίπου 100 μέτρων, αν και ρηχή, είχε ρουφήχτρες με αποτέλεσμα να πνιγούν αρκετοί λουόμενοι.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Δ. Καμπούρογλου η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας συνήθιζε τα βράδια να κάνει βαρκάδα στη λίμνη, ολομόναχη. Όπως αναφέρει το βιβλίο “Ιστορία, θρύλοι και παραδόσεις του Πεντελικού Βουνού”, η λίμνη “ήταν γιομάτη από λάμιες και νεράιδες. Λίμνη κακιά, αφού καταπίνει ή πνίγει ανθρώπους.

Οι βοσκοί που περνούσαν από εκεί τις νύχτες αντίκριζαν έντρομοι τις λευκοντυμένες Θεότητες να αστράφτουν στο σκοτάδι, να χορεύουν, να σιγοτραγουδούν και να λούζονται. Για αυτό έλεγαν πως αυτοί που μπαίνουν στη λίμνη, τους παίρνουν μαζί τους οι Νεράιδες ή τους πνίγουν μια και καλή. Ηαπόφαση για μπάζωμα της λίμνης ελήφθη το 1964 από τον δήμο. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου.

Αυτή την εβδομάδα

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου...

Η Βασιλική Νταντά επιστρέφει στη Ραφήνα για το Πανηγύρι της Ανάληψης 2026

Η μεγάλη λαϊκή βραδιά της Ραφήνας επιστρέφει δυναμικά και...

Καλλιτεχνούπολη: Αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη εκεί που ο δρόμος άνοιξε στα 2

Η Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου με τον Αντιπεριφερειάρχη...

ΝΕΑ

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου...

Η Βασιλική Νταντά επιστρέφει στη Ραφήνα για το Πανηγύρι της Ανάληψης 2026

Η μεγάλη λαϊκή βραδιά της Ραφήνας επιστρέφει δυναμικά και...

Άρθρο Ψυχολογία: Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς… υπάρχουν γονείς που μένουν στη σχέση!

Η γονεϊκότητα είναι ίσως από τις λίγες ανθρώπινες εμπειρίες...

RPN.GR