Τι είναι η κέτωση και πως σχετίζεται με τις κετογονικές δίαιτες

980

Οι κετογονικές δίαιτες είναι εκείνα τα προγράμματα διατροφής που βασίζονται στην κατανάλωση κυρίως πρωτεΐνης και πολύ λίγων έως και καθόλου υδατανθράκων. Με τον όρο κέτωση αναφερόμαστε στη φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού, ώστε να συνεχίσει το σώμα σας να δουλεύει.

Όταν δεν λαμβάνει το σώμα αρκετούς υδατάνθρακες από τα τρόφιμα, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα λιπαρά οξέα, ώστε να έχει ενέργεια, με αποτέλεσμα την έκκριση των κετονών (κέτωση).

Αν η διατροφή που ακολουθείται είναι ισορροπημένη τότε το σώμα δεν χρησιμοποιεί κετόνες γιατί ελέγχει το ποσοστό του λίπους που θα καεί. Εάν όμως έχετε να φάτε πολλές ώρες ή εάν κάνετε μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων το σώμα παράγει κετόνες οι οποίες απελευθερώνονται από το στόμα με την αναπνοή προκαλόντας δυσοσμία.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει επικίνδυνη καθώς αλλάζει τη χημική ισορροπία του σώματος και μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση.

Πολλοί χρησιμοποιούν τις δίαιτες αυτές για γρήγορη απώλεια βάρους. Η ταχεία απώλεια κιλών πραγματικά προκαλείται αρχικά λόγω της κέτωσης, όπου ο οργανισμός προσπαθεί να δημιουργήσει γλυκογόνο από το λίπος. Στην πορεία η μείωση των κιλών διατηρείται λόγω της μείωσης της όρεξης που προκαλεί η κέτωση. Η διατήρηση όμως αυτή έχει μικρή χρονική διάρκεια γιατί συνήθως η μείωση αυτή των υδατανθράκων ακολουθείται από υπερφαγικά επεισόδια.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6975620013
2294088705