Τι είναι η πρόπολη; Μας εξηγεί η μελισσοκόμος από την Ν.Μάκρη Χριστίνα Σακαρίκου

559

Η πρόπολη δεν είναι τροφή για τις μέλισσες. Τη συλλέγει η μέλισσα από τους οφθαλμούς των φυτών και την επεξεργάζεται, προσθέτοντας κερί και κάποιες ουσίες που εκκρίνει η ίδια. Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ και εκατομμύρια χρόνια κι τη χρησιμοποιούν ως σιλικόνη ή στόκο καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο εχθρών ή του υπερβολικού κρύου. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος (τα μωρά τους) και θα αποθηκευτούν το μέλι κι η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών.  

Η λέξη πρόπολη (προ-πολις),σημαίνει το μέσο υπεράσπισης της πόλης των μελισσών.

Πώς φτάνει σε εμάς;

Η πρώτη ύλη της πρόπολης είναι ρητινώδεις εκκρίσεις από τους οφθαλμούς των φυτών  κυρίως δέντρων και του φλοιού ορισμένων δέντρων. Οι συλλέκτριες πρόπολης με τα σαγόνια τους μαζεύουν τις εκκρίσεις αυτές και με την βοήθεια των δύο πρώτων ζευγών των ποδιών τους τα μεταφέρουν εναλλάξ στα καλαθάκια της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. Επιστρέφοντας στην κυψέλη άλλες μέλισσες θα παραλάβουν την πρόπολη και θα προσθέσουν κερί και δικές τους εκκρίσεις και το έτοιμο προοΐόν χρησιμοποιείται άμεσα. Ο μελισσοκόμος τοποθετεί ειδική σήτα και αναγκάζει τις μέλισσες να την προπολάρουν ώστε να πάρει καθαρή πρόπολη, την οποία θα διαθέτει είτε ακατέργαστη,είτε σε βάμα (εκχύλιση σε αιθαλική αλκοόλη).

Τι περιέχει η πρόπολη

 Περισσότερες από 300 ουσίες εκ των οποίων:
-Ρυτίνες 45-55% (φλαβονοειδή,φαινολικά οξέα,τερπένια,κ.α.)
-Κερί και λυπαρά οξέα25-35%
-Αιθέρια έλαια 10%
-Γύρη 5% (πρωτείνες,ελεύθερα αμινοξέα)
-Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα 5%(κετόνες,λακτόνες,κινόνες,στεροειδή,βενζοικό οξύ καθώς και εστέρες,βιταμίνες,σάκχαρα).


Τι προσφέρει η πρόπολη στην υγεία


Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δύο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και πριν μερικές δεκαετίες ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική.Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσοτερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο.


Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την πρόπολη για τις παρακάτω ιδιότητες


-Αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές, αντιικές και ανοσοδιεγερτικές.
Η πρόπολη έχει δράσεις που δεν περιορίζονται στα βακτήρια αλλά καταπολεμά μύκητες ακόμα και ιούς. Η πρόπολη έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία ιώσεων ανθρώπου και ζώων. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει περισσότερα αντισώματα.
-Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές. Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλόντας κυτταρικό θάνατο και γύρανση.
-Αντιδιαβητικές. Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων του αίματος, και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.


Αντενδείξεις


Η μόνη αντένδειξη είνι η αλλεργία.Αν εμφανίσει κάποιος δυσάρεστα συμπτώματα μετά τη λήψη πρόπολης όπως φαγούρα στο στόμα, εξανθήματα, ναυτία, διάρροια σταματάμε αμέσως τη λήψη πρόπολης και συμβουλευόμαστε γιατρό.