Ρήξη μηνίσκου
Τι είναι ο μηνίσκος;
Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
Μαρούσι, Αθήνα
www.theodorideskneesurgeon.gr
6940869069
Η άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω που βρίσκονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του μηριαίου οστού και της κνήμης. Ο μηνίσκος είναι ένας τύπος χόνδρου, ο οποίος είναι πιο ελαστικός και λιγότερο σπογγώδης από τον αρθρικό χόνδρο.
Ποιά είναι η λειτουργία των μηνίσκων;
Οι μηνίσκοι λειτουργούν σαν αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς. Βαθαίνουν τις αρθρικές επιφάνειες, διασπείροντας έτσι το φορτίο σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής και ελαττώνουν την καταπόνηση του αρθρικού χόνδρου. Επίσης, αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος επειδή αγκαλιάζουν τον μηρό, παρέχοντας πρόσθετη μπρος πίσω σταθερότητα.
Ποιοι είναι διαφορετικοί τύποι ρήξης μηνίσκου;
Οι ρήξεις μηνίσκων είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί που αντιμετωπίζει ένας χειρουργός γόνατος. Οι δύο κύριοι τύποι ρήξεων μηνίσκου είναι η οξεία και εκφυλιστική ρήξη. Η οξεία ρήξη είναι πιο συνηθισμένη σε νεαρούς, ενεργούς ασθενείς και οφείλεται σε τραυματισμό που συμβαίνει όταν ο ασθενής στρίβει πάνω στο λυγισμένο γόνατο. Η εκφυλιστική ρήξη συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς και μπορεί να συμβεί χωρίς τραυματισμό αλλά από κάποια δραστηριότητα χαμηλής ενέργειας όπως το γονάτισμα, το βαθύ κάθισμα ή η έξοδος από το αυτοκίνητο. Με την πάροδο της ηλικίας, ο μηνίσκος γίνεται περισσότερο αδύναμος και εύθραυστος, λιγότερο ελαστικός και περισσότερο επιρρεπής σε ρήξεις. Άτομα άνω των 65 ετών που υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία, οι εκφυλιστικές ρήξεις ανιχνεύονται στο 67% των ασυμπτωματικών ασθενών και στο 90% των συμπτωματικών ασθενών.
Συμπτώματα ρήξης μηνίσκου
Τα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου είναι πόνος (ιδιαίτερα σε στροφικές κινήσεις και βαθύ κάθισμα) και οίδημα που συνήθως εμφανίζεται μέσα σε μια ημέρα. Το γόνατο μπορεί να κλειδώσει εάν υπάρχει μεγάλη ρήξη του μηνίσκου η οποία μπλοκάρει την κίνηση και ο ασθενής αδυνατεί να τεντώσει το γόνατο πλήρως – αυτό χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση.
Αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου
Σε γενικές γραμμές συντηρητική αγωγή είναι κατάλληλη για εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου και στους ηλικιωμένους. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε τρεις μήνες και αν όχι τότε μπορεί να προσφερθεί αρθροσκοπική μηνησκεκτομή.
Η συρραφή είναι κυρίως επιτυχημένη σε νεαρούς ασθενείς, με μικρές ρήξεις στην περιφέρεια του μηνίσκου όπου η αιματική παροχή είναι καλύτερη. Εν τούτοις, δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση όλες οι ρήξεις των μηνίσκων. Συγκεκριμένα, οι εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και μετά από λίγες εβδομάδες, τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρήσουν.
Χειρουργική θεραπεία
Για μια ρήξη μηνίσκου, ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία εάν:
-
Μια παρεκτοπισμένη ρήξη μηνίσκου προκαλεί κλείδωμα του γόνατος (αδυναμία πλήρους έκτασης)
-
Συνυπάρχει ρήξη προσθίου χιαστού. Στην περίπτωση αυτή το γόνατο είναι ακόμα πιο ασταθές και είναι απίθανό να επουλωθεί η ρήξη του μηνίσκου από μόνη της
-
Σε αθλητές υψηλού επιπέδου
-
Αν τα συμπτώματα επιμένουν και προκαλούν σημαντική αναπηρία για τουλάχιστον 2-3 μήνες, μετά από κατάλληλη συντηρητική αγωγή
Χειρουργική των μηνίσκων
Η αρθροσκόπηση γόνατος περιλαμβάνει δύο μικρές τομές στις δύο πλευρές του επιγονατιδικού τένοντα. Από την μία μπαίνει η κάμερα και βλέπουμε από μέσα όλο το γόνατο και από την άλλη τομή βάζουμε τα εργαλεία για να εξετάσουμε το γόνατο και να κάνουμε επιδιορθώσεις. Όσο περισσότερο χρόνο αφήσει ο ασθενής να περάσει από τη στιγμή της ρήξης μηνίσκου μέχρι το χειρουργείο τόσο μειώνεται η πιθανότητα να μπορέσει ο ορθοπαιδικός να σώσει τον μηνίσκο με συρραφή και αυξάνεται ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος του μηνίσκου.
Οι χειρουργικές επιλογές στις ρήξεις μηνίσκων είναι:
-
Αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή
Η αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται ως χειρουργείο ημέρας. Τα αποτελέσματα της έσω μηνισκεκτομής είναι καλύτερα από εκείνα της έξω μηνισκεκτομής. Η ρήξη μηνίσκου και η επακόλουθη μερική μηνισκεκτομή οδηγεί σε 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επακόλουθης οστεοαρθρίτιδας. Ένας εξειδικευμένος ορθοπαιδικός στο γόνατο είναι σε καλύτερη θέση να επισκευάσει μια ρήξη μηνίσκου έτσι ώστε να τον σώσει.
-
Αρθροσκοπική συρραφή μηνίσκου
H συρραφή της ρήξης με μη απορροφήσιμα ράμματα έτσι ώστε να σώσουμε τον μηνίσκο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ασθενή. Όταν δεν μπορούμε να ράψουμε τη ρήξη τότε αφαιρούμε το φθαρμένο τμήμα του μηνίσκου και ομαλοποιούμε την επιφάνεια του μηνίσκου και σταθεροποιούμε το υπόλοιπο κομμάτι. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί μία ρήξη μηνίσκου γενικά τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη συρραφή των ρήξεων μηνίσκου όπως all inside, inside-out, outside-in, ανοικτή και συρραφή ριζών. Κάποιος εξειδικευμένος ορθοπαιδικός στο γόνατο πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένος σε όλες αυτές τις τεχνικές.
Χειρουργική μεταμόσχευσης μηνίσκου
Αυτή η επέμβαση ενδείκνυται όταν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε πλήρη ή σχεδόν πλήρη αφαίρεση του μηνίσκου και έχει πόνο σε εκείνη την πλευρά του γόνατος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη αλλομοσχεύματος μηνίσκου από δότη. Έχει καλά αποτελέσματα παρουσία κάποιας αρθρίτιδας αλλά έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν δεν υπάρχει αρθρίτιδα και κανένας άλλος συνδεσμικός τραυματισμός. Ο σκοπός της μεταμόσχευσης μηνίσκου είναι να προστατεύσει τον αρθρικό χόνδρο του ασθενή και να του παρατείνει την ποιότητα ζωής και πρώιμης αρθρίτιδας.
Ο Dr Θεοδωρίδης απέκτησε μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική των μηνίσκων με ικανότητα συρραφής ακόμα και στις πιο περίπλοκες ρήξης μηνίσκου για να σωθούν, και στη μεταμόσχευση μηνίσκου σε παγκόσμια κέντρα αναφοράς στην Αγγλία.
Μάθετε περισσότερα για τη ρήξη μηνίσκου, τους διάφορους τύπους, η σημασία της ρήξη της ρίζας μηνίσκου και η μηνισκοθυλακική ρήξη (βλάβη Ramp), σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση, και λεπτομέρειες για τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές.
Ρήξη μηνίσκου
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-kakosi-miniskou
Χειρουργική των μηνίσκων
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/cheirourgiki-miniskou
Εισαγωγή στην άρθρωση του γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos
Αρθρίτιδα του Γόνατος
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida–osteoarthritida–gonatos
Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών
https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou
Ο Dr Αντώνης Α. Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος. Έχει εξειδικευθεί και μετεκπαιδευθεί στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου έζησε για 30 και πλέον χρόνια), σε διάφορες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης στην Αυστραλία και στην Αμερική. Αν και γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.
Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 6.000 πιστοποιημένες χειρουργικές επεμβάσεις. Τώρα συνεργάζεται με: το Ιασώ στο Μαρούσι.
Ο Dr Θεοδωρίδης είναι απόφοιτος της επίλεκτης Ιατρικής Σχολής του Imperial College, London (MBBS). Διαθέτει επίσης πτυχίο (BSc) στις νευροεπιστήμες από το Imperial College, London και μεταπτυχιακό (MSc) στην ορθοπαιδική εμβιομηχανική, φημισμένο τομέα του Cardiff University. Μέσα από επίπονες εξετάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων έγινε Mέλος του Bασιλικού Kολλεγίου των Xειρουργών του Εδιμβούργου (MRCS). Ακολούθως, κατόπιν ιδιαιτέρως απαιτητικών εξετάσεων, έγινε Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Πρόκειται για την ανώτερη τιμητική διάκριση για έναν χειρουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση Διευθυντή. Επίσης, απέκτησε στην Αγγλία τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Certificate of Completion of Training, CCT), που αφορά τόσο τις εξετάσεις του FRCS όσο και την αξιολόγηση της κλινικής και χειρουργικής ικανότητας.
Αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships (υπερεξειδικεύσεις) στα γόνατα επί 3 συνεχή έτη σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds και Southampton. Εργάστηκε δίπλα σε πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα, οι οποίοι συνεχίζουν να καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα δημιουργώντας καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει δει διάσημους πρωταθλητές όλων των αθλημαάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League και Rugby. Έχει οριστεί υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Ειδικότερα, θεωρείται κορυφαία η υπερεξειδίκευσή του στις αθλητικές κακώσεις, όπως είναι: η πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, η ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων (π.χ. πρόσθιος χιαστός), η εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του πρόσθιου χιαστού σχεδόν κατά το ήμισυ), η συρραφή και μεταμόσχευση μηνίσκου, η αποκατάσταση βλαβών στον αρθρικό χόνδρο, η πρόσθια γοναλγία, η αστάθεια επιγονατίδας, η τροχιλιοπλαστική και οι οστεοτομίες γύρω από το γόνατο.
Μία ακόμα ξεχωριστή υπερεξειδίκευσή του είναι στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαίας και αναθεώρηση), η οποία αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας. Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιεί καινοτόμες τεχνικές, που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Τέλος, διαθέτει μεγάλη και αναγνωρισμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση όλου του φάσματος της ορθοπαιδικής και τραυματολογίας (π.χ. ισχίο, ποδοκνημική, ώμος, χέρι, σπονδυλική στήλη, κατάγματα κ.λπ.).
Προσπαθεί πάντοτε να ενημερώνεται σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος. Πιστεύει στη συντηρητική αγωγή των ασθενών, όπου απαιτείται, καθώς επίσης και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας, εφαρμόζοντας πρωτοποριακές και τεκμηριωμένες τεχνικές.