Η συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, που εκτελούσε την πτήση J2-8243 από Μπακού προς Γκρόζνι, παραμένει μυστήριο. Οι Αρχές διερευνούν όλα τα πιθανά αίτια, καθώς το αεροπλάνο πετούσε εκατοντάδες μίλια εκτός πορείας και συνετρίβη στη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας.
Σύμφωνα με τη ρωσική πολιτική αεροπορία, η εκτροπή προκλήθηκε από έκτακτη ανάγκη, πιθανώς λόγω πρόσκρουσης με πτηνά. Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες, επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά συνήθως οδηγούν σε προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο. Ερωτήματα προκύπτουν και από τις επιθέσεις με drones στην περιοχή της Τσετσενίας, που αναφέρθηκαν λίγο πριν το συμβάν.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε πως η πορεία ίσως άλλαξε λόγω κακοκαιρίας, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο ήταν κλειστό. Βίντεο από τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να χάνει απότομα ύψος, να τυλίγεται στις φλόγες και πυκνός καπνός να καλύπτει τον ουρανό.
Τα δεδομένα πτήσης που καταγράφηκαν από την ιστοσελίδα FlightRadar24 δείχνουν ότι το αεροσκάφος εκτελούσε ασυνήθιστες κινήσεις, διαγράφοντας ένα «οκτάρι», ενώ μεταβολές υπήρχαν και στο υψόμετρο στα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ισχυρή παρεμβολή στο σήμα GPS του αεροπλάνου, κάτι που πιθανώς επηρέασε τη δυνατότητα ελέγχου της πτήσης.
Το περιστατικό σημειώθηκε έπειτα από επιθέσεις με drones που είχαν καταγραφεί στην περιοχή της Τσετσενίας, στο Γκρόζνι, που ήταν ο αρχικός προορισμός της πτήσης.
Επίσης, την ημέρα του δυστυχήματος, το κοντινότερο ρωσικό αεροδρόμιο στο Μαχατσκαλά ήταν κλειστό για αρκετές ώρες, γεγονός που περιπλέκει τις συνθήκες της απόφασης αλλαγής πορείας.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 62 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος. Από αυτούς, 38 άτομα, δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους. Οι επιζώντες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ οι σοροί των θυμάτων ανασύρθηκαν από τις αρχές.
Η κυβέρνηση του Καζακστάν συγκρότησε επιτροπή για τη διερεύνηση της τραγωδίας και την υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Το «μαύρο κουτί» βρέθηκε και αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες του δυστυχήματος.
Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους, ενώ η Embraer δεσμεύτηκε να συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες.