Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και η εφημερίδα ‘’Πτολεμαίος’’ διοργάνωσαν ημερίδα το απόγευμα της 1ης Ιουνίου και αφορούσε: «Ο δρόμος για την κλιματική ουδετερότητα της Ελλάδας», όπου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης της πλατφόρμας zoom και μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδικτυακό κανάλι του e-ptolemeos.gr WEB TV.
Ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) Νεκτάριος Καλαντζής, ο Άγις Δίγκας Αντιπρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ), η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου (του πρώτου πράσινου νησιού της Μεσογείου), η Καλλιόπη Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Ζαρογιάννης Λουκάς, Επιχειρηματίας στο χώρο της Λιγνιτικής Παραγωγής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και συζητήθηκε η επόμενη μέρα στη χώρα στον κλάδο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και της πράσινης οικονομίας.
Ο Νεκτάριος Καλαντζής αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες στο κομμάτι της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων και τόνισε πως αυτές πρέπει να γίνουν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.
Καμία πράσινη επένδυση δεν μπορεί να επιτύχει, αν προηγουμένως δεν συμφωνήσει στην επιτυχία της η κάθε τοπική κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε σε παραδείγματα μικρών νησιωτικών δήμων, αλλά και ορεινών στο χώρο της ενέργειας και των καινοτόμων ενεργειών που έχουν γίνει σε σχέση με τις αφαλατώσεις.
Ο Άγις Δίγκας, από τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Ηλεκτροκίνηση, τις Ενεργειακές Κοινότητες, την Κυκλική Οικονομία, τις ζώνες καινοτομίας που μπορούν να δημιουργήσουν οι start up επιχειρήσεις νέων ανθρώπων, πιθανόν μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και θα αφορούν την πράσινη οικονομία και τις ΑΠΕ.
Η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου, αναφέρθηκε τις ενέργειες που έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια σε αυτό το ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αναφερόμενη και στον πρώην δήμαρχο Αν. Αλιφέρη και στη συμβολή του, στην αύξηση του πληθυσμού του νησιού με νέους ανθρώπους, όπου ήταν και το βασικό κέρδος της Τήλου ως πράσινου νησιού, του πρώτου πράσινου νησιού της Μεσογείου. Ενώ είπε πως πετύχαμε τελικά και αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού η προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας και τη διαφωνία της για τα μεγάλα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στα νησιά του Αιγαίου.
Η Καλλιόπη (Κάλι) Κυριακίδου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και Μέλος της ΕΝΑ, ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο θέμα της απολιγνιτοποίησης της περιοχής και πως μεγάλο μέρος του πηθυσμού της Περιφέρειας ζει αυτή τη στιγμή από την οικονομία του λιγνίτη.
Μίλησε για ευρωπαϊκό σχέδιο και για προγράμματα που θα τρέξουν στον τομέα των ΑΠΕ , της Ενέργειας και της πράσινης επιχειρηματικότητας.
Ο Λουκάς Ζαρογιάννης, Επιχειρηματίας στο χώρο της Λιγνιτικής Παραγωγής αναφέρθηκε στην αγορά και τα προβλήματα που αναμένονται την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία από την απολιγνιτοποίηση και στην ανάγκη προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Αντώνης Πουγαρίδης, Εκδότης της εφημερίδας ‘’Πτολεμαίος’’.