spot_img
15.1 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Την προεδρία του Eurogroup διεκδικεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης

 

 

Η αποχώρηση του Paschal Donohoe από το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας και, κατά συνέπεια, από την προεδρία του Eurogroup, δημιουργεί ισχυρές αναταράξεις στην αρχιτεκτονική της ευρωομάδας. Η διαδικασία διαδοχής ξεκινά άμεσα και ήδη διαμορφώνεται μια λίστα ισχυρών υποψηφίων που θα διεκδικήσουν έναν από τους πιο κρίσιμους ευρωπαϊκούς ρόλους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Political και τον συντάκτη, στα πρόσωπα που συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες βρίσκεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Οι Financial Times καταγράφουν τον Έλληνα υπουργό ως έναν από τους βασικούς διεκδικητές, ενώ και το Bloomberg επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα εξετάζει σοβαρά την κάθοδο για τον προεδρικό θώκο. Ο ίδιος ο Πιερρακάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας πως μια ευρωπαϊκή κορυφαία θέση «θα υποδήλωνε την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια».

Πέραν του Έλληνα υπουργού, στο προσκήνιο βρίσκεται και ο Vincent Van Peteghem, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου, επίσης από το EPP. Θεωρείται έμπειρος, με θετική εικόνα στις Βρυξέλλες, και είχε εξετάσει υποψηφιότητα και στην προηγούμενη διαδικασία, χωρίς τότε να θελήσει να ανταγωνιστεί τον Donohoe.

Στον χάρτη εμφανίζεται και η κεντροαριστερά με τον Carlos Cuerpo, Ισπανό υπουργό Οικονομίας, ο οποίος είχε αποσυρθεί την προηγούμενη φορά όταν έγινε σαφές ότι θα επικρατούσε ο Ιρλανδός. Οι FT σημειώνουν ότι ενδεχόμενη σοσιαλδημοκρατική διεκδίκηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το δεδομένο είναι ότι οι υπουργοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουν την πλειοψηφία στο Eurogroup, γεγονός που ευνοεί έναν υποψήφιο από την ίδια πολιτική οικογένεια – στοιχείο που λειτουργεί υπέρ Πιερρακάκη και Van Peteghem.

Μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, καθήκοντα θα εκτελεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός ως προεδρεύων. Για την ανάδειξη του νέου προσώπου απαιτείται απλή πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ η ψηφοφορία μπορεί να γίνει ακόμη και τον Δεκέμβριο, αν υπάρξει συμφωνία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την Αθήνα να κινείται διακριτικά αλλά αποφασιστικά. Η θέση του προέδρου του Eurogroup έχει υψηλό πολιτικό βάρος και, όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, η ελληνική υποψηφιότητα θα συνδέσει την πορεία της χώρας με τα νέα ισορροπίες της ΟΝΕ.

Αυτή την εβδομάδα

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

Περισσότερο ΛΟΑΤΚΙ, λιγότερα one night stands: Οι αριθμοί πίσω από την σεξουαλική ζωή της Gen Z

Η σεξουαλική ζωή της Gen Z παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον...

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

Αυτές οι δύο τροφές είναι οι πιο απολαυστικές «ασπίδες» για την καρδιά

Κάθεστε πολλές ώρες και θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά...

Προειδοποίηση Γκέιτς: Οι θάνατοι παιδιών θα αυξηθούν για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα

Περίπου 200.000 περισσότερα παιδιά πιθανόν θα πεθάνουν πριν από...

Ο καταλύτης Τσίπρας και το ερώτημα για εκλογές

«Σεισμό» για το πολιτικό σκηνικό αποτέλεσε η πρωτοβουλία του...

RPN.GR