Πριν μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συζητήσει με την βρετανική κυβέρνηση μεταναστευτικό.
Ωστόσο ο αλβανός πρωθυπουργός ήταν ακόμα έξαλλος με τις δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων που κατηγόρησαν Αλβανούς υπηκόους για παράτυπη μετανάστευση στη Βρετανία, συμμετέχουν ενεργά σε διακρίσεις κατά Αλβανών.
Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την πατρίδα τους γιατί αναζητούν μια καλύτερη ζωή και δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Ωστόσο, υπήρξε μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό των Αλβανών μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη, ενώ πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παράνομων μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 2020, 50 έφτασαν με μικρά σκάφη. Το 2021, 800 διέσχισαν τη Μάγχη. Το 2022 έφτασαν 12.301. Πολλοί είναι μόνοι, ενήλικοι άνδρες. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τοις εκατό των ανδρών σε ηλικία εργασίας στην Αλβανία.
Έρευνα του Balkan Barometer δείχνει ότι το 83 τοις εκατό των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία.
Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των Αλβανών που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα εκτός της χώρας. Μια φοιτήτρια ιατρικής που έκανε πρακτική στο εξωτερικό ανέφερε στον EUobserver ότι έφυγε από την Αλβανία επειδή μπορούσε μετά βίας να βγάλει τα προς το ζην.
Καθώς οι αυτοκρατορίες κατέρρευσαν σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αλβανοί είχαν μεγάλες προσδοκίες ότι η δημοκρατία και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς θα έφερναν μια καλύτερη ζωή. Αλλά η μετάβαση της Αλβανίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία ήταν άνιση και ελλιπής.
Η οικονομία της Αλβανίας κατέρρευσε το 1996 όταν διαλύθηκε ένα σύστημα πυραμίδας καταστρέφοντας προσωπικές αποταμιεύσεις μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες Αλβανοί έφυγαν για την Ιταλία, ενώ πολλοί χάθηκαν στη θάλασσα.
Οι οικονομικές προκλήσεις της Αλβανίας επιδεινώθηκαν από την πανδημία του COVID, η οποία περιόρισε το εισόδημα από τους τουρίστες καθώς και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η οικονομική επιβράδυνση δεν σημειώθηκε μόνο στην Αλβανία. Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Υποσιτισμένα παιδιά
Οι μακροοικονομικοί δείκτες της Αλβανίας ανησυχούν με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και την εκτεταμένη ανεργία.
Η ανισότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής με ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των υπερπλούσιων και όλων των άλλων. Αλβανοί αξιωματούχοι καυχιούνται για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, επισημαίνοντας την αύξηση των εξαγωγών και την είσπραξη φόρων. Αλλά αυτά τα στοιχεία είναι παραπλανητικά επειδή ακολουθούν χρόνια οικονομικής παρακμής.
Τα Τίρανα σφύζουν από πλούσιους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια αυξανόμενη σειρά εισαγόμενων αγαθών, ενώ πολλά παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό.
Πολλοί Αλβανοί τα βγάζουν πέρα με λίγα δολάρια την ημέρα. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς. Πολλοί αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές για να αντέξουν οικονομικά.
Η ζωή στην Αλβανία είναι απλά απρόσιτη και επικίνδυνη, γράφει ο EUobserver. Το οργανωμένο έγκλημα και ο νεποτισμός είναι ευρέως διαδεδομένα.
Οι παράνομες επιχειρήσεις που εμπορεύονται τρόφιμα, ντίζελ, φυσικό αέριο και σωματεμπορία αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της Αλβανίας. Το υψηλό επίπεδο διαφθοράς υπονομεύει την αξιοκρατία.
Πηγή: in.gr