”Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” από την Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας

287
Φίλοι μας,

Η Λέσχη μας θα προβάλει την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 στις 20:45 στο ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, την Ελληνική δραματική ταινία του 1965

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 125´

ΣΕΝΑΡΙΟ Νίκος Φώσκολος
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νίκος Κούρκουλος , Μαίρη Χρονοπούλου , Γιάννης Βόγλης , Μάνος Κατράκης , Φαίδων Γεωργίτσης , Ζέτα Αποστόλου , Νότης Περγιάλης , Ελένη Κριτή , Άγγελος Αντωνόπουλος , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Κώστας Μπαλαδήμας , Νίκος Πασχαλίδης , Δημήτρης Μπισλάνης , Κώστας Γεννατάς , Σπύρος Μαλούσης , Χριστόφορος Ζήκας , Βάσος Ανδρονίδης , Γιώργος Ξύδης , Νίκος Κούρος , Κ. Μητράκος , Κώστας Μαντηλάρης

Σύνοψη:
Θεσσαλία, 1907. Τα απελευθερωμένα από τους Τούρκους τμήματα της Ελλάδας, βρίσκονται υπό τον έλεγχο τσιφλικάδων, που κρατούν υποδουλωμένους τους κολλήγους και εκμεταλλεύονται το μόχθο τους.
Ο Οδυσσέας (Νίκος Κούρκουλος), φοιτητής της Νομικής, γιος του μεγαλύτερου κτηματία του θεσσαλικού κάμπου, Ανδρέα Χορμόβα (Μάνος Κατράκης), επιστρέφει στο σπίτι του, αφού μετά την πρώτη αποτυχημένη εξέγερση των αγροτών κατά την οποία είχε πάρει μέρος βρισκόμενος στο πλευρό τους, είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για τέσσερα χρόνια στις φυλακές του Ναυπλίου.
Κατά την επιστροφή του ο Οδυσσέας έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Ρήγα (Γιάννης Βόγλης) ο οποίος τον είχε ξεγραμμένο. Ο Ρήγας , διαχειρίζεται την τεράστια περιουσία του πατέρα του, διαφεντεύοντας τους φτωχούς αγρότες του κάμπου.
Κι ενώ ο πατέρας τους προσπαθεί να τους μονοιάσει, ο Οδυσσέας από την πρώτη στιγμή παίρνει το μέρος των ντόπιων αγροτών που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και πεινάνε καθώς οι κτηματίες της περιοχής, παίρνουν για τις δουλειές τους ξενομερίτες. Τα δυο αδέλφια έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση για το θέμα αυτό, αλλά τελικά ο Ρήγας υποκύπτει και δέχεται να τους πάρουν στην δούλεψή τους.
Η σύγκρουση όμως των αδελφών κορυφώνεται καθώς και οι δύο τους ερωτεύονται την Ειρήνη (Μαίρη Χρονοπούλου), μια όμορφη και δυναμική αγρότισσα.
Στο μεταξύ στη Θεσσαλία καταφθάνει ο αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας (Νότης Περγιάλης) και προσπαθεί πιο οργανωμένα αυτή τη φορά, να ξεσηκώσει εκ νέου τους κολλήγους…