spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Το κάπνισμα συνδέεται με τον διαβήτη – rpn

 

 

Η έκθεση του εμβρύου στον καπνό καθώς και η έναρξη του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, ισχυρίζεται νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα ευρήματα πλειοδοτούν στην υφιστάμενη επιστημονική βιβλιογραφία, που έχει ήδη αναγνωρίσει το κάπνισμα ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη μεταβολική νόσο, αποδίδοντας στους καπνιστές 30-40% μεγαλύτερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Στην παρούσα προκαταρκτική έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου για σχεδόν 476.000 ενήλικες χωρίς διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 κατά την εγγραφή τους στη μελέτη. Επίσης, διερεύνησαν κατά πόσο οι υγιεινές συνήθειες κατά την ενήλικη ζωή, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επηρέασαν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συγκριτικά με τα άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά:

22% για τα άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό πριν από τη γέννησή τους
200% (διπλάσιος κίνδυνος) για την έναρξη καπνίσματος στην παιδική ηλικία
57% για όσους ξεκίνησαν το κάπνισμα ως έφηβοι και
33% για άτομα που άρχισαν να καπνίζουν στην ενήλικη ζωή.
Τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είχαν οι συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση για τη νόσο και έναρξη καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε στα άτομα που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν αποδεικνύεται αιτιώδεις συνάφεια. Επίσης, τα στοιχεία για την έκθεση στον καπνό προέρχονται από αυτο-αναφορές, επομένως ενδέχεται να είναι ελλιπή λόγω κακής μνήμης.

ygeiamou.gr

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR