Ο θυμός είναι ένα από τα πιο έντονα και πιο παρεξηγημένα συναισθήματα που βιώνουμε. Ο λόγος που το συναίσθημα του θυμού είναι παρεξηγήσιμο είναι το γεγονός ότι στην θέα ενός θυμωμένου ανθρώπου είναι αρκετά δύσκολο κάποιος να μπορέσει να αντιληφθεί ότι ο θυμός συνυπάρχει με τον φόβο και την θλίψη. Είναι πιο εύκολο για κάποιον να σταθεί κοντά σε κάποιον που φοβάται ή σε κάποιον που είναι λυπημένος, παρά να μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν άνθρωπο γεμάτο οργή.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που ο θυμός μας κυριεύει;
Από μικροί έχουμε μάθει ότι ο θυμός είναι κάτι το οποίο είναι «αρνητικό», δεν είναι αποδεκτό στο σχολείο, στους φίλους μας ή στο σπίτι, διότι δεν επιτρέπεται κάποιος να φωνάζει, να επιτίθεται ή να μιλά άσχημα, και απευθείας αυτό οδηγεί σε κυρώσεις. Πόσες φορές ακόμα και στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε οι εκρήξεις θυμού των παιδιών αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο με τιμωρίες τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο;
Χρειάζεται ενσυναίσθηση και προσπάθεια αντίληψης των συνθηκών κάτω από τις οποίες ο θυμός κατάφερε να γίνει μη ελεγχόμενος.
Ο θυμός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος μας, μάς δίνει ένα μήνυμα ώστε να αντιληφθούμε ότι κάτι γύρω μας, μας ενοχλεί, η πρώτη εμφάνιση του θυμού είναι η ενόχληση και ο εκνευρισμός ο οποίος βιώνει κάποιος. Ο συγκεκριμένος τρόπος προετοιμάζει τον άνθρωπο να καταλάβει ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατευτεί από το συγκεκριμένο περιβάλλον το οποίο του προκαλεί εκνευρισμό.
Όταν ένα άτομο δεν βρίσκεται σε θέση στην οποία μπορεί να βιώσει και να κατανοήσει τον θυμό του, το πιθανότερο σενάριο είναι ο μαζεμένος θυμός από διάφορα ερεθίσματα στην πορεία να κυριεύσει το άτομο και να ξεσπάσει είτε προς κάποιον τρίτο είτε προς τον εαυτό του, μάλιστα πολλές φορές χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Η τάση μας να προσπαθούμε συνεχώς να καταπιέζουμε τον θυμό μας, λόγω των ενοχών ίσως που βιώνουμε για αυτόν μας οδηγεί κάποια στιγμή στην δυσκολία διαχείρισης του.
Αναλύοντας τον θυμό και παρατηρώντας το βίωμά μας, μπορούμε να δούμε πως πίσω από αυτόν κρύβεται είτε ένα αίσθημα απειλής, είτε ένα αίσθημα συσσωρευμένης και καταπιεσμένης θλίψης. Είναι χρήσιμο για κάποιον να αποδεχτεί και να εκφράσει με υγιή τρόπο τον θυμό του αλλά κυρίως να τον επεξεργαστεί, χωρίς να προσπαθεί απλά να τον διώξει.
Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η διαδικασία επίλυσης του θυμού δεν είναι μια άμεση διαδικασία. Σαν πρώτο βήμα καλούμαστε να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και την αναγνώριση των αναγκών μας την κάθε δεδομένη στιγμή. Καλό είναι να προσπαθήσει κάποιος να παρατηρήσει ακόμα και τις μικρές αφορμές που του προκαλούν εκνευρισμό, πριν αυτό το συναίσθημα οδηγηθεί σε έναν πιο οδυνηρό θυμό και στην οργή. Η υγιής έκφραση των συναισθημάτων μας στους σημαντικούς ανθρώπους για εμάς, είναι ένας τρόπος να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τις σημαντικές σχέσεις στην ζωή μας. Πολλές φορές είναι δυσάρεστο και κουραστικό για κάποιον να προσπαθήσει να εκφράσει τον εκνευρισμό του για κάτι σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, αλλά αυτός είναι ένας τρόπος που κατά βάση δείχνει την επιθυμία του ατόμου να διατηρεί τις σχέσεις του υγιείς και αληθινές, χωρίς να αφήνει «αγκάθια» τα οποία στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν.
Επίσης μαθαίνοντας να γινόμαστε πιο στωικοί και υπομονετικοί με τον δικό μας θυμό και προσπαθώντας να αντιληφθούμε τα μηνύματα που θέλει να μας δείξει αυτό το πρωτογενές συναίσθημα, είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τον θυμό που προέρχεται από κάποιον άλλον.
Ο έντονος θυμός σπάνια προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες. Συνήθως η πηγή του θυμού βρίσκεται εντός μας, είναι σημαντικό λοιπόν να μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτό το συναίσθημα είναι δικό μας και δεν μας το προκάλεσε κάποιος άλλος. Επίσης σε περίπτωση που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον θυμό κάποιου άλλου, καλούμαστε να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από το συμβάν.
Λόγω του ότι ο θυμός πολλές φορές έρχεται με μορφή ξεσπάσματος είναι πολύ πιθανό να φέρει ρήξεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και καβγάδες. Το συναίσθημα αυτό ρέει πολύ γρήγορα και με θόρυβο για αυτόν τον λόγο είναι καλό όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση θυμού να επικοινωνούμε τον θυμό μας και ίσως να αποσυρθούμε για λίγη ώρα έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε μια ένταση η οποία ίσως προκαλέσει περισσότερες δυσκολίες στο μέλλον. Είναι πιο θεμιτό να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε αργότερα.
Ποτέ κάποιος δεν θυμώνει με κάτι ή με κάποιον που δεν τον αφορά. Για αυτόν τον λόγο ο θυμός είναι ένα δώρο ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας.
Σοφία Υφαντή, ΜΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια & Yoga Instructor τηλ: 6978842612 email: info@sofiayfanti.gr website: sofiayfanti.gr