Το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας στην Πάτρα!

340

Το Λ.Ε.Ρ. ταξίδεψε ως το Ρίο, όπου οι απόγονοι της οικογένειας Ζαΐμη, και φίλοι του Λ.Ε.Ρ., μας ξενάγησαν στο οικογενειακό εκκλησάκι της Αγίας Λουκίας και μας αφηγήθηκαν γεγονότα και μνήμες τους που σχετίζονται με την κατασκευή του και με την ιστορία της οικογένειας και του τόπου τους.

Ο Ανδρέας Ζαΐμης ξεδίπλωσε θύμησες που συγκίνησαν και όλοι αισθανθήκαμε ένα δέος αντικρίζοντας τις αγιογραφίες από το χέρι του Φώτη Κόντογλου, τους οικογενειακούς τάφους και το μυστηριακό φως που τρύπωνε από τον τρούλο του ναού.

Επόμενος σταθμός μας ήταν το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας. Εκεί μας αποκαλύφθηκαν πτυχές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, τον δημόσιο βίο τους και τις ταφικές του συνήθειες. Πλούσια εκθέματα, θαυμαστά ψηφιδωτά, αγάλματα και μύθοι μπλεγμένοι με ιστορίες δήλωσαν στοιχεία του πολιτισμού της Αχαΐας.

Η ομάδα του Λ.Ε.Ρ. έκλεισε την όμορφη μέρα με ένα γεύμα στην περιοχή Γηροκομειό, όπου δεν έλειψαν τα χορευτικά πατήματα και τραγούδια.

Ευχαριστώντας θερμά τον Φίλιππο και τη Λυδία Ζαΐμη για την ευγένειά τους να μοιραστούν μαζί μας την ιστορία του ναού της Αγίας Λουκίας, άλλη μια εξόρμηση του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας ολοκληρώθηκε, γεμίζοντας τους συμμετέχοντες με πολιτιστικά βιώματα, έντονα συναισθήματα και το σφιχτό δέσιμο όλων των μελών !