Γιώργος Πατούλης: “H Διεθνής αγορά περιμένει από τη χώρα μας πολλά στον Ιαματικό Τουρισμό λόγω της ποιότητας και του εκτεταμένου αριθμού των ιαματικών μας πηγών. Οφείλουμε να πράξουμε τα βέλτιστα για την αξιοποίηση του γεωφυσικού και ιστορικού μας πλεονεκτήματος στην Ιαματική Ιατρική, υπέρ της ανάπτυξης της Ελλάδας και της Περιφέρειας Αττικής”
“H Ελλάδα καλείται να παίξει τον ηγετικό της ρόλο τον οποίο της αποδίδουν οι ιαματικές λουτροπόλεις της Ευρώπης και του κόσμου και να φωτίσει την παραδοσιακή και ιστορική της γνώση στο θέμα της Ιαματικής Ιατρικής βασισμένη στην ολιστική θεώρηση και την Ιπποκρατική επιστήμη” .
Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος παρευρέθηκε 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλαπου πραγματοποιείται με διεθνή συμμετοχή ετησίως από την Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής, για την ανάδειξη του Θερμαλισμού και του φυσικού πλούτου της χώρας μας στην διεθνή αγορά του Ιαματικού Τουρισμού.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής καταδίκασε τις γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις που αναχαιτίζουν απογοητευτικά, όπως είπε, την ανάπτυξη του Θερμαλισμού στη χώρα μας και οι οποίες κατέληξαν σήμερα να απειλούν με λουκέτο τις πηγές Πόζαρ, την ώρα που έχει προγραμματιστεί Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ιαματικών Ιστορικών Λουτροπόλεων το Μάρτιο στις εγκαταστάσεις της πηγής.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε ότι “τα Ποζαρ δεν είναι οι μόνες πηγές που ενώ βρισκόταν σε λειτουργία, έχουν κλείσει”. Ανέφερε την πηγή του Πολιχνίτου της Λέσβου, την θερμότερη ευρωπαϊκή πηγή και τα λουτρά στην Απολλωνία της Θεσσαλονίκης.
“Οπως επίσης μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Αττικής τα λουτρά Μεθάνων, για τα οποία υπόσχομαι ότι θα ξανανοίξουν” δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον καθηγητή Κωνσταντίνο Κουσκούκη για την
συνεισφορά του στην αξία του Θερμαλισμού και την ανάδειξη της Ιαματικής
Ιατρικής ως Συμπληρωματική Ιατρική στη διεθνή και ελληνική επιστημονική
κοινότητα. Παράλληλα επεσήμανε ότι με
τις εργασίες του καθηγητή οι μελέτες
για τα Μέθανα είναι έτοιμες και σύντομα θα δρομολογηθεί η επανέναρξη τους και
τόνισε ότι με το επιστημονικό του έργο, συνέδραμε στην αναγνώριση άλλης μιας Ιαματικής πηγής στην Αττική, της Αιξωνής στο Δήμο
Γλυφάδας.
Ο Περφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε τον δυσμενή αντίκτυπο στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, από περιστατικά αντίστοιχα με την “τραγωδία”, όπως την χαρακτήρισε, την εξέλιξη με τα λουτρά Πόζαρ, και τόνισε ότι “ο υδροκεφαλισμός του Κράτους έχει οδηγήσει σε πολλαπλά τέτοια φαινόμενα, για τα οποία η αυτοδιοίκηση δίνει τη μάχη της διεκδίκησης” .
“Από τη θέση ευθύνης μου και κάθε θέση ευθύνης στην οποία βρίσκομαι, σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να καταθέτω την μάχη της διεκδίκησης, για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Αττικής και της χώρας, ιδιαίτερα δε για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας και τον Ιαματικό Τουρισμό”
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι με βάση τις διεθνείς μελέτες, ο Τουρισμός αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο που συνεισφέρει στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών και των Περιφερεών και υπογράμμισε ότι ο Τουρισμός Ευεξίας, θεωρείται το ιδανικό όχημα για την αποσυμφόρηση τουριστικών προορισμών που χαρακτηρίζονται από υπερτουρισμό, ενώ παράλληλα ευνοεί την ανάπτυξη άλλων θεματικών μορφών τουρισμού .
Ανέφερε χαρακτηριστικά τον αγροτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τον Πολιτιστικό τουρισμό και τον Αθλητικό τουρισμό,” θεματικές μορφές που, όπως είπε, εγκολπώνει και προωθεί ο Τουρισμός Ευεξίας .
“Όπως και οι διεθνείς τάσεις αποτυπώνουν, έτσι έχουμε διαμορφώσει και τον σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη του Τουρισμού και την προώθηση του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας στην Περιφέρεια Αττικής”, είπε ο Περιφερειάρχης.
Στο συνέδριο συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και απεύθυναν χαιρετισμό και τις ομιλίες τους, ο καθηγητής Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γεράσιμος Δαμουλάκης, η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη, οι πρώην Υπουργοί Σκανδαλάκης και Μπεντενιώτης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Θεοφάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Καμμένων Βούρλων Ιωάννης Συκιώτης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογου, ο Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελλήνων Γιατρών Κωσταντίνος Πάντος, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και της ΕΛΙΤΟΥΡ Πέτρος Μαμαλάκης , ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα ιατρικού τουρισμού Γιάννης Κεχρής και πολλοί ειδικοί επιστήμονες της επιστήμης του Θερμαλισμού, της Ιαματικής Ιατρικής και της Ευεξίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.