spot_img
9.7 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Τρόμος στην Κρήτη από νυχτερινό βουητό – Ανάστατοι οι κάτοικοι

 

 

 

Ένα έντονο βουητό και δονήσεις έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους στο χωριό Καμάρες του δήμου Φαιστού στην Κρήτη.

Απίστευτες περιγραφές από τους έντρομους κατοίκους για το πώς τράνταζε το χωριό από τα έγκατα της γης, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (28/09), με τους ίδιους να τρέχουν πανικόβλητοι για να βγουν από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους.

Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, στις 10 το βράδυ και στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης (29/09), όμως ήταν μικρότερης έντασης.
Ορισμένοι κάτοικοι νόμιζαν αρχικά ότι πρόκειται για ισχυρό σεισμό, με τον δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, να βρίσκεται σε επικοινωνία με γεωλόγους προκειμένου να επισκεφθούν το χωριό.

Το έντονο βουητό στις Καμάρες, δεν έγινε …αισθητό στο διπλανό χωριό στα Βορίζια, όπου πριν από πέντε χρόνια κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές με φόντο τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών που κατέβαιναν με τη μορφή λάβας από το βουνό, καλύπτοντας το μισό χωριό.

Τότε οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Έρευνών δήλωναν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι επιστημονικές απόψεις

Σύμφωνα με την άποψη έγκριτου γεωλόγου, που μίλησε στο neakriti.gr υπάρχουν δύο σενάρια για τη δημιουργία του ήχου αυτού. Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι ο ήχος να προέρχεται από ενδεχόμενη διαρροή αερίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μεσαράς. Τα αέρια αυτά διαμόρφωσαν τις συνθήκες εμφάνισης του βουητού.

Το σενάριο που συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες υποστηρίζει πως ο ήχος αυτός προέρχεται από ένα υδραγωγείο ή ένα ποτάμι, το οποίο βρίσκεται στο υπέδαφος. Δεν είναι και τόσο πιθανό, καθόσον σε περίπτωση που υπήρχε, το βουητό δε θα ήταν εμφανές τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το ποτάμι στο υπέδαφος θα διαφαινόταν.

Πληροφορίες για το βουητό παρείχε και ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή δεν καταγράφηκαν σεισμοί. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί πως η αιτία οφείλεται σε σεισμό, ο κ. Λέκκας επισήμανε πως ο σεισμός ενδεχομένως να παράγεται από δύο μικρές σεισμικές δονήσεις. Οι σεισμικές αυτές δονήσεις ίσως να ήταν τόσο επιφανειακές, με άμεση συνέπεια να παραχθεί αυτός ο ήχος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο βουητό παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και ειδικούς, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μακάκη Γεωργίας και του Κοσμαδάκη Νίκου, στο neakriti.gr.

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR