Η κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει, με μια σειρά από αποχωρήσεις και εσωτερικές διαμάχες που έχουν οδηγήσει το κόμμα σε κρίσιμη καμπή.
Με την αποχώρηση των Αυλωνίτη, Μάλαμα και Χρηστίδου, η κοινοβουλευτική του δύναμη μειώνεται, ισοψηφώντας πλέον με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δημιουργεί μια πρωτοφανή συνθήκη για τη διατήρηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον οι αποχωρήσεις συνεχιστούν ή αν οι νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες ευνοήσουν άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά στελέχη, όπως οι Γαβρήλος, Σαρακιώτης και Πούλου, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από κοινοβουλευτικά καθήκοντα, ενώ παραμένουν στη βουλευτική ομάδα. Σημαντικό πρόσωπο στις εξελίξεις είναι και η Θοδώρα Τζάκρη, που με τις δηλώσεις της έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στο κόμμα. Αυτή η πολιτική κρίση ενισχύεται και από τις φήμες για δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς χρειάζονται μόνο 10 βουλευτές για να συγκροτηθεί.
Παράλληλα, η αλληλοκατηγορία ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη γύρω από την καταγγελία για συμμετοχή του τελευταίου σε offshore εταιρείες προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο έντασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισής του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο Κασσελάκης απαντά με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά όσων τον κατηγορούν, υπερασπιζόμενος την προσωπική του ακεραιότητα και δηλώνοντας πως η αποχώρησή του θα σηματοδοτήσει τη δημοκρατική εκτροπή του κόμματος.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, παρακολουθεί τις εξελίξεις και ρίχνει βέλη προς το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ, αν τελικά αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει πως επιδιώκει να φέρει έναν σοβαρό και υπεύθυνο αντιπολιτευτικό λόγο, ενώ κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν τις κατηγορίες για εμπλοκή του πρωθυπουργού στις εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως η διάσπαση του κόμματος είναι αποτέλεσμα εσωτερικών του προβλημάτων.
Οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολιάζει και το ΚΚΕ, φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε βαθιά ρήξη, κάνοντας το μέλλον του κόμματος αβέβαιο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής αναδιάρθρωσης στον χώρο της αριστεράς.