Τρόμος και πανικός επικράτησε σε σχολείο στο Βελιγράδι όταν 14χρονος μαθητής άνοιξε πυρ και σκότωσε οκτώ παιδιά, το φύλακα του κτηρίου και μια δασκάλα που υπέκυψε στα τραύματά της αργότερα στο νοσοκομείο.
Μαθήτρια που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της ένοπλης επίθεσης, δήλωσε ότι ήταν στην ίδια τάξη με τον ύποπτο.
«Ήταν ένα ήσυχο παιδί, έμοιαζε καλός, είχε καλούς βαθμούς αλλά δεν ξέραμε πολλά γι αυτόν. Δεν ήταν και πολύ ανοιχτός με όλους. Σίγουρα δεν περίμενα αυτό που συνέβη», δήλωσε το κορίτσι όπως μεταδίδει το Sky News.
Περιγράφοντας τι συνέβη ανέφερε πως καθώς κατέβαινε τις σκάλες για να πάει στο μάθημα της γυμναστικής, άκουσε τους πυροβολισμούς.
«Ήταν συνεχείς, δεν ήταν ένας πυροβολισμός τη φορά, ήταν συνεχείς πυροβολισμοί».
«Δεν ήξερα τι συμβαίνει, λάβαμε κάποια μηνύματα στο τηλέφωνο κάποια παιδιά από δεν απαντούσαν και φοβόμασταν στ’ αλήθεια».
Η Άστριντ Μερλίνι, μητέρα μαθήτριας που βρισκόταν στο σχολείο την ώρα της επίθεσης είπε πως το παιδί της είναι σε κατάσταση σοκ.
«Το παιδί μου σώθηκε, δεν μπορείτε να φανταστείτε… Είδε έναν άνδρα να πέφτει κάτω, πυροβολισμούς, έτρεχε να φύγει, νόμιζε πως το αγόρι με το όπλο θα την κυνηγούσε».
Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι η κόρη του ήταν στην σχολική αίθουσα όπου ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.
«Κατάφερε να ξεφύγει. (Το αγόρι) πυροβόλησε πρώτα τη δασκάλα και μετά ξεκίνησε να πυροβολεί δεξιά και αριστερά», είπε στο δίκτυο N1.
«Είδα έναν φύλακα να είναι πεσμένος κάτω από ένα τραπέζι. Είδα δύο κορίτσια με αίματα στα ρούχα τους. Είπαν πως (ο δράστης ήταν ένας ήσυχος και καλός μαθητής. Πρόσφατα ήρθε στην τάξη τους».
Ένα άλλο κορίτσι δήλωσε στο TV RTS: «Είδα παιδιά να τρέχουν να φύγουν από το σχολείο ουρλιάζοντας. Έφτασαν γονείς σε πανικό. Μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς».
Οι αρχές αναζητούν το κίνητρο της επίθεσης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι ένοπλες επιθέσεις είναι σχετικά σπάνιες στη Σερβία, μια χώρα με ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα δυτικά Βαλκάνια κυκλοφορούν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους και τις αναταραχές κατά τη δεκαετία του ’90.