Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά το ανοδικό ράλι των τιμών στα καύσιμα την ώρα που οι καταναλωτές πατούν φρένο στις μετακινήσεις τους προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους.
Σε αυτό το κλίμα, η αγορά βλέπει» συνέχεια των αυξήσεων στην τιμή της αντλίας για τις βενζίνες μέσα στο επόμενο τριήμερο που θα εμφανιστούν οι νέες ανατιμήσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και προϊόντων.
Εκπρόσωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε τη βενζίνη να φτάνει ακόμη και στα 2,5 ευρώ το λίτρο σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι του αργού.
Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη τη βενζίνη στα 2,477 και 2,417 ευρώ το λίτρο, αντιστοίχως, ενώ πάνω από 2,3 ευρώ το λίτρο κοστίζει η βενζίνη και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, όπως επίσης και στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, στη Σάμο και στην Ευρυτανία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι καταναλωτές, ξεκίνησαν από τις αρχές Μαΐου να βάζουν φρένο στις μετακινήσεις τους προκειμένου να περιορίσουν το υψηλό κόστος. Είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης τα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης καυσίμων, που δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης για την αμόλυβδη βενζίνη περιορίστηκε σε 6%-8% τον Μάιο, από 25% τον Απρίλιο.
Η τάση αυτή ενισχύθηκε την τελευταία εβδομάδα και κορυφώθηκε την Κυριακή, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η ζήτηση στην Αττική ήταν μειωμένη κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η μέση τιμή της βενζίνης στην Αττική ήταν την Κυριακή στα 2,236 ευρώ το λίτρο και πανελλαδικά στα 2,267 ευρώ. Η ανοδική τάση των τιμών πάντως δεν φαίνεται να ανακόπτεται, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τη διεθνή αγορά.
Οι διεθνείς αγορές
Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν για ακόμη μία φορά, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας των 27 για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Επιπλέον, η περιορισμένη προσφορά, σε συνδυασμό με την αύξηση της εποχικής ζήτησης για βενζίνες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και τις χαμηλότερες εξαγωγές ρωσικού αργού, είναι οι βασικοί παράγοντες που πυροδοτούν το νέο ράλι των τιμών.
Πρόσθετες πιέσεις ασκεί η διστακτικότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου πέραν των 400.000 βαρελιών ημερησίως που έχει ήδη αποφασίσει.
Στην Ελλάδα, αυξητικά επηρεάζει τις τιμές και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, καθώς το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα 20ετίας. Η ισοτιμία ευρώ έναντι δολαρίου κινείται στο 1,052 με 1,057, όταν πέρυσι ήταν στο 1,28 δολάριο. Πρόσθετος παράγοντας επίσης είναι η υψηλή φορολογία, η οποία στις βενζίνες αντιπροσωπεύει το 51,7% της τιμής στην αντλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ε.Ε., έχει την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ε.Ε., ενώ στις προ φόρων τιμές κατατάσσεται στην 11η θέση.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές