spot_img
7.9 C
Rafina
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Βούλευμα: Ποιοι παραπέμπονται σε δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι – Θα δικαστούν μόνο για πλημμελήματα

 

 

 

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται εν τέλει 21 άτομα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 103 άτομα. Η παραπομπή σε δίκη των 21 κατηγορουμένων (από τους 24 αρχικά) αποφασίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, τα μέλη του οποίου συντάχθηκαν με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης. Το βούλευμα, που σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή ποινικής δίκης, εκδόθηκε έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών αλλά και πολλές νομικές διαφωνίες σχετικά με το νομικό χαρακτηρισμό των επίδικων πράξεων.

Ειδικότερα, ο κ. Μεϊδάνης στις αρχές του περασμένου Μαΐου είχε ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Παράλληλα είχε απορρίψει την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσία σε κακουργηματική μορφή και συγκεκριμένα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Τώρα, με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου παραπέμπονται  να δικαστούν 21 άτομα για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους  χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής,  Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, όπως και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά. Οι εν λόγω κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της  πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Για εμπρησμό από αμέλεια θα δικαστεί επιπλέον και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την φονική πυρκαγιά.

Τέλος, με το βούλευμα μόνο τρεις αστυνομικοί απαλλάσσονται, καθώς το  δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε  πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Αυτή την εβδομάδα

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Ραφήνα: 13χρονη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση στην Χ.Σμύρνης, μέρα μεσημέρι – rpn

Ανήλικο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση...

Κορωπί: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά σε δύο αποθήκες που καταστράφηκαν ολοσχερώς – rpn

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής...

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

ΝΕΑ

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

RPN.GR