Τα εντυπωσιακά επετειακά νομίσματα για την επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών!

639
Τα εντυπωσιακά επετειακά νομίσματα για την επέτειο της Μάχης των Θερμοπυλών!

Σε αντίθεση με το πρώτο απογοητευτικό σποτάκι για την επέτειο και τον εορτασμό των 200 χρόνων απο την Ελληνική επανάσταση, όπου απουσιάζει ο ΣΤΑΥΡΟΣ και το ΚΑΡΙΟΦΙΛΙ και υπάρχει ένας βαρετός “φιλολογικός” μονόλογος της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εντυπωσιακό και περιγραφικότατο είναι το αναμνηστικό και συλλεκτικό νόμισμα για τα 2.500 χρόνια απο τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Το αναμνηστικό νόμισμα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο “World Money Fair 2020”, στο Βερολίνο.

Η “έκδοση” περιλαμβάνει ένα αργυρό συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ και ένα αναμνηστικό κέρμα κυκλοφορίας των δύο ευρώ.

Στο αργυρό συλλεκτικό νόμισμα στην πρόσθια όψη αποτυπώνεται οπλίτης με ασπίδα και στο φόντο παρατεταμένα δόρατα. Επάνω στην αψίδα αναγράφονται οι λέξεις “Θερμοπύλες – 480 πx” το ανθέμιο (σήμα ΙΕΤΑ), το έτος κοπής και η λέξη “Λεωνίδας”. Στην οπίσθια όψη του νομίσματος αποτυπώνονται περιμετρικά έλληνες πολεμιστές αντιμέτωποι με πέρσες. Στο κέντρο απεικονίζονται οι λέξεις “2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών”, το εθνόσημο με τις λέξεις “Ελληνική Δημοκρατία” και κάτω η ονομαστική αξία. Το νόμισμα πλαισιώνεται από αρχαιοελληνικό μαίανδρο.

Στο νόμισμα των δύο ευρώ στην εθνική όψη απεικονίζεται αρχαίο ελληνικό κράνος. Περιμετρικά αναγράφονται οι λέξεις “2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών” και οι λέξεις “Ελληνική Δημοκρατία”. Το θέμα περιβάλλεται από διακοσμητικό μοτίβο. Στα αριστερά του κράνους αποτυπώνονται το ανθέμιο (σήμα του ΙΕΤΑ) και το έτος κοπής.

Εκτός απο τη παρουσίαση των νομισμάτων στο “World Money Fair 2020”, στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα θα πραγματοποιηθεί και επίσημη παρουσίαση του νομίσματος στη Σπάρτη .