Διάφορες μελέτες είχαν αναδείξει τα τελευταία χρόνια τα κινητά τηλέφωνα ως εστίες μόλυνσης των χρηστών τους.
Το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο χρόνος που κρατάμε το κινητό μας τηλέφωνο είτε το χρησιμοποιούμε είτε όχι αυξάνει ανάλογα και τις πιθανότητες μεταφοράς στην συσκευή διαφόρων μικροοργανισμών, πιθανώς επικίνδυνων, που έχουν βρει καταφύγιο στα χέρια μας στη διάρκεια της μέρας έχοντας ακουμπήσει σε κάθε είδους μη καθαρισμένες επιφάνειες (πόρτες, πόμολα, τραπέζια, χερούλια κ.α).
Είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη βακτηρίων στα κινητά μας τηλέφωνα που προκαλούν δερματικές αλλεργίες αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια πολύ πιο δυσάρεστη και επικίνδυνη πραγματικότητα.
Η αμερικανική εταιρεία εμπορίας κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών SellCell πραγματοποίησε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι στα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται διάφορα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βακτήρια και μικρόβια που προέρχονται κατά βάση από δύο πηγές. Η πρώτη πηγή είναι οι τουαλέτες στις οποίες πολλοί κάτοχοι κινητών τα παίρνουν μαζί τους όταν μπαίνουν εκεί όπου υπάρχουν (ειδικά στην περιοχή της λεκάνης της τουλαέτας) πολλοί επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.
Η δεύτερη και αρκετά απρόσμενη πηγή είναι τα έντομα τα οποία κατά τη διάρκεια που πετούν ή περπατούν στο σημείο που έχουμε αφήσει το τηλέφωνο μας κάνουν μια σύντομη στάση πάνω σε αυτό. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα έντομα αφήνουν πάνω στο κινητό τηλέφωνο από τις ακαθαρσίες τους μέχρι και τα αβγά τους με αποτέλεσμα όταν στη συνέχεια χρησιμοποιοήσουμε την συσκευή να είναι πιθανό τα βακτήρια αυτά να εισέλθουν στον οργανισμό μας.
Η μελέτη αποκάλυψε την ύπαρξη κάποιων ειδών στρεπτόκοκκου, κάποιων βακτηρίων που συνδέονται με εκδήλωση πνευμονίας καθώς και οργανισμών που συνδέονται με συμπτώματα που εμφανίζονται στην τροφική δηλητηρίαση. Η λύση που προτείνεται είναι όσο το δυνατόν συχνότερος καθαρισμός της συσκευής με κάποιο αποστειρωμένο μαντιλάκι που λίγο πολύ όλοι έχουν πλέον πάνω τους και σίγουρα υπάρχουν σε κάθε χώρο είτε στα σπίτια είτε σε εργασιακούς χώρους, χώρους διασκέδασης κλπ.
Naftemporiki.gr