Τις σημαντικότερες πτυχές του οικονομικού νομοσχεδίου που δίνεται προς διαβούλευση παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης (11/7) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς παρουσίασε τα 7 βασικά μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ από το 2024 και μετά, ενώ για φέτος είναι στα 350 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ανέφερε τις εξής αλλαγές:
- Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ μεικτά μηνιαίως συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μισθολογίων
- Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών
- Αύξηση 30% του επιδόματος ευθύνης, επιπρόσθετη των 70 ευρώ. Αφορά και τα επιδόματα των ενστόλων και των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και ερευνητές
- Αύξηση επιδόματος παραμεθορίου για ενστόλους στα 130 ευρώ
- Αύξηση οικογενειακού επιδόματος σε ένστολους κατά 15 ευρώ. Αφορά έγγαμους ή όσους έχουν τέκνα. Από τους 148.000 ένστολους οι 112.000 είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά
- Αναπροσαρμογή μισθολογίου μελών ΔΕΠ. Μεσοσταθμικά η αύξηση κυμαίνεται στο 10% επιπλέον των υπολοίπων.
- Αύξηση δαπανών διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους
Τι αλλάζει στο αφορολόγητο και τι θα γίνει με το Market Pass
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και την παράταση του Market Pass για τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο. Επίσης με τα νέα όρια μειώνεται η παρακράτηση φόρου εισοδήματος στους μισθούς και τις συντάξεις όσων οικογενειών έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα.
Όπως είπε, τα κριτήρια για το Market Pass παραμένουν ίδια, αναφέροντας επίσης ότι δεν υπάρχει όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω ενώ παραμένει το όριο για τους φιλοξενούμενους. Οι αιτήσεις πάνω στις οποίες θα εξεταστεί η παράταση του Market Pass θα είναι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις που αφορούν δηλαδή εισοδήματα του 2022.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επικεντρωθούν φοροτεχνικοί, λογιστές και πολίτες να κάνουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις. Για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο θα θεωρήσουμε ότι όσοι έχουν κάνει αίτηση για την πρώτη φάση θα θεωρήσουμε ότι την έχουν κάνει είδη. Το σύστημα θα ανοίξει για όσους δεν έκαναν την πρώτη φάση του Market Pass» εξήγησε ο κ .Θεοχάρης κάνοντας λόγο για ωφελούμενα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη κατ’ εκτίμηση.
Οι ανακοινώσεις για το Youth Pass
Όσον αφορά στο Youth Pass, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε πως το ύψος του παραμένει στα 150 ευρώ και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δραστηριότητες σχετικές με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές. Το Youth Pass αφορά όλους όσοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18 και 19ο έτος τους.
Όπως είπε, το μέτρο θα είναι μόνιμο και θα δίδεται κάθε χρόνο μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως 2 χρόνια.
Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιταγής θα είναι ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr και να έχουν αποκτήσει υποχρεωτικά κωδικούς taxisnet. Ο μοναδικός όρος είναι ότι ο νέοι/ες που θα το διεκδικήσουν οφείλουν να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Το εν λόγω μέτρο αφορά 200.000 νέους/ες και κοστολογείται στα 30 εκατ. ευρώ.
Μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη
Μιλώντας για τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι έχει κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Επίδομα μητρότητας
Όσον αφορά στο επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες, ανακοινώθηκε ότι αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού, από 150-200 ευρώ σήμερα. Για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Στην πράξη το όφελος το 2024 θα είναι και μεγαλύτερο όσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (σε περίπου 800 ευρώ το 2024 και έως τα 950 ως το 2027) για κάθε παιδί που θα αποκτά στο εξής η οικογένεια.
Ποιοι δικαιούνται μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ
Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.
Η έκπτωση θα είναι αναλογική για το διάστημα που έχει ασφαλιστεί το ακίνητο.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ. Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι ιδιοκτήτες περίπου 1,1 εκατομμυρίων κατοικιών από τα 6 εκατ. που μπορεί να ασφαλιστούν.