Το Υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί νέα ομάδα εργασίας για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, εν μέσω αυξημένης παγκόσμιας δυναμικής των crypto λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η εκλογή Τραμπ. Το ελληνικό πλαίσιο φορολόγησης είναι σε πρώιμο στάδιο, με ερωτήματα που περιλαμβάνουν αν τα κρυπτονομίσματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία και ποιο θα είναι το φορολογικό καθεστώς τους.
Ανάλογα πλαίσια έχουν ήδη εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο, όπως στις ΗΠΑ, όπου το IRS φορολογεί τα κρυπτονομίσματα ως περιουσία, με ειδική μεταχείριση στις πωλήσεις και τη χρήση τους σε συναλλαγές, αλλά και ως εισόδημα από εξόρυξη ή επαγγελματική δραστηριότητα. Στην ΕΕ, ο Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2023, θέτει κανόνες διαφάνειας για την αγορά, με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη-μέλη ως τον Δεκέμβριο του 2024.
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, έχει δεσμευτεί να ενσωματώσει το Crypto-Asset Reporting Framework (CARF), για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών κρυπτονομισμάτων έως το 2027, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στις διεθνείς εξελίξεις και προστασίας των καταναλωτών.