spot_img
22.3 C
Rafina
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Νομοθετική πρωτοβουλία μετά την τραγωδία των Τεμπών

 

 

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την πρόληψη φαινομένων ολιγωρίας, όπως εκείνα που οδήγησαν σε πολύνεκρα δυστυχήματα.

Το σχέδιο νόμου οργανώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τη θεσμική και τεχνολογική ενίσχυση της ασφάλειας, τη θέσπιση νέου πλαισίου αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου για το σιδηροδρομικό προσωπικό και τη συνολική αναδιάρθρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Προβλέπεται η ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας, το οποίο θα λειτουργεί ως «πύργος ελέγχου» του σιδηροδρομικού δικτύου, με δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών σε πραγματικό χρόνο, καταγραφής εντολών και αυτόματης ενεργοποίησης μηχανισμών ακινητοποίησης. Παράλληλα, θεσμοθετείται η υποχρεωτική εγκατάσταση καμερών σε θαλάμους οδήγησης και κρίσιμες υποδομές, καθώς και η δημιουργία γεωεντοπισμένης πλατφόρμας παρακολούθησης (Railway.gov.gr).

Εισάγεται θεσμικά ο ρόλος του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας με εποπτικές και παρεμβατικές αρμοδιότητες, ενώ καθιερώνονται υποχρεωτικές ψυχομετρικές και ιατρικές δοκιμασίες για όλους τους εργαζόμενους σε κρίσιμες θέσεις. Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των παραβάσεων κάθε υπαλλήλου, με δυνατότητα απομάκρυνσης και κυρώσεις για τις ίδιες τις εταιρείες σε περίπτωση συστηματικής αδράνειας.

Ο ΟΣΕ μετονομάζεται σε «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.» και αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με ευελιξία στις προσλήψεις και δυνατότητα προσέλκυσης στελεχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, ενισχύονται οργανωτικά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Ατυχημάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός στιβαρού και ανεξάρτητου πλαισίου εποπτείας.

Πρόκειται για την πρώτη συνολική νομοθετική πρωτοβουλία μετά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία και λειτούργησε ως καταλύτης για τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Τροχαίο στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι – Μποτιλιάρισμα στο ρεύμα προς Αθήνα

Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων πριν από τα τρία φανάρια –...

Χρυσοστόμεια 2026 στη Ραφήνα: Τέσσερις ιστορικοί προσφυγικοί σύλλογοι τίμησαν τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης (πολλά βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης και αθλητικής συναδέλφωσης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα...

Χρήστος Τσεμπέρης για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας: «Θετική εξέλιξη, αλλά να μην μείνει “κολοβή”»

Θετικά υποδέχεται την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στο κέντρο...

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 200 νέες θέσεις για να ενισχύσουμε τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας»

Με 200 εργαζομένους ενισχύονται τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του...

Νέα Μάκρη: 8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» με Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Τσαρτσαρή και Θοδωρή Παπαλουκά

8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» Μια ακόμη διοργάνωση ολοκληρώθηκε. Και...

ΝΕΑ

Νέα Μάκρη: 8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» με Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Τσαρτσαρή και Θοδωρή Παπαλουκά

8ο Τουρνουά Μνήμης «Παναγιώτης Χαμηλοθώρης» Μια ακόμη διοργάνωση ολοκληρώθηκε. Και...

Γραμμή 314: Η Ραφήνα αποκτά ενισχυμένη σύνδεση με τον Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας- στάσεις – δρομολόγια

Σημαντική αναβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης της Ραφήνας φέρνει η...

RPN.GR