spot_img
31.6 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 6 περιοχές το Σαββατοκύριακο – «Έρχονται» άνεμοι με 90 χιλιόμετρα – rpn

 

 

 

Δύσκολο αναμένεται το Σαββατοκύριακο με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να είναι μεγάλος, καθώς επιδεινώνονται οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες με τους βόρειους ανέμους να παρουσιάζουν σημαντική ενίσχυση στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Η πιο επικίνδυνη ημέρα που ευνοεί τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων είναι αύριο Σάββατο (29.06.2024) με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε επιφυλακή. 

Σχετικά με την υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που θα αρχίσουν να πνέουν από σήμερα το βράδυ και θα κλιμακωθούν αύριο, Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας, θα πραγματοποιηθεί στις 14:00, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου τοπικά θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ στη Νότια Εύβοια και σε γειτονικές περιοχές με έντονη τοπογραφία τα 100 km/h.

Στο παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες ριπές των ανέμων (πορτοκαλί αποχρώσεις) και οι διευθύνσεις τους (μαύρα βελάκια) για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 29/06, όπως υπολογίζεται από το υψηλής ανάλυσης αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο (29.06.2024) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Αυτή την εβδομάδα

30 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου – Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του παρακαταθήκη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ανδρέα...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

Δήμος Μαραθώνος: Νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Για τέταρτη φορά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου &...

Α.Π.Ο. Μάχη Μαραθώνα: Ανακοίνωση για νέο Προπονητή – Ο Θόδωρος Βιάδης αναλαμβάνει την Τεχνική Ηγεσία της Ομάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ⚫ Καλωσορίζουμε τον νέο μας προπονητή! ⚫ Ο Α.Π.Ο. Μάχη...

ΝΕΑ

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

Δήμος Μαραθώνος: Νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Για τέταρτη φορά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου &...

RPN.GR