Με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα social media, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η κα Ζαχαράκη υπογράμμισε «Για αρχή να πω ότι αυτό το οποίο ουσιαστικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι η χώρα μας για πρώτη φορά αποκτά μια στρατηγική. Και αυτό σημαίνει δομημένη στρατηγική και όχι κάτι ως πυροτέχνημα κρατικού χαρακτήρα, αλλά δέσμη μέτρων η οποία θα μας οδηγήσει και σε ένα δεύτερο στάδιο, δηλαδή το κομμάτι του Kids Wallet αλλά και το κομμάτι το ρυθμιστικό.Διότι, είναι σημαντικό και γιατί δεν πρέπει άκριτα, να το αποδομήσουμε (…). Δεν έχει να κάνει μόνο αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, το τι γίνεται στην τηλεόραση και στα social media. Έχει να κάνει και με τα σπίτια, με το εορταστικό τραπέζι κτλ. Και χθες είπε κάτι πολύ σημαντικό ο Πρωθυπουργός. Στα παιδιά επηρεάζεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και αυτό είναι δεδομένο και δεν το λέει απλά ένας πολιτικός για να υποστηρίξει κάτι, αλλά επηρεάζεται άμεσα (ο εγκέφαλό τους) από την ώρα που περνάνε μπροστά στην οθόνη. Και περνάμε μετά στην προεφηβεία και στην εφηβεία που τα ερεθίσματα τα οποία δέχονται είναι εντελώς μη ελεγχόμενα από εμάς, από τους μεγάλους, τους ενήλικες, εμείς μπορεί να έχουμε ένα αν θέλετε στοιχείο συνειδητότητας για το τι πρέπει να δούμε ή όχι (συχνά δεν το έχουμε), σίγουρα όμως, τα παιδιά είναι ευάλωτα και σίγουρα υπάρχει μια ασυμμετρία. Αυτή την ασυμμετρία λοιπόν, θελήσαμε να αναδείξουμε».
Και συνέχεια συμπλήρωσε «Βάζουμε λοιπόν, το θέμα στον δημόσιο διάλογο, αναδεικνύουμε το Parco.gov.gr, διότι οι περισσότεροι γονείς-και εδώ μπορείτε να κάνετε ακόμα και μια άτυπη δημοσκόπηση-δεν ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους για το πόση ώρα και το τι μπορεί να δει το παιδί και λέμε-διότι δεσμευόμαστε με τα λόγια μας και έχουμε αποδείξεις-ότι δεν χάνουμε τις ημερομηνίες όταν βάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Και τον Απρίλιο θα υπάρχει το Kids Wallet, έτσι ώστε να ξέρουν οι γονείς το χρονοδιάγραμμα. Άρα, ανοίξαμε το διάλογο. Ξεκινάμε την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση. Και ξεκινήσαμε όλο αυτό το οποίο έγινε με τοParco.gov.gr».
Τι ακριβώς είναι το Parco.gov.gr/ Ποια η διαφορά από το Kids Wallet
Όπως τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας , κα Ζαχαράκη, «Είναι ο γονικός έλεγχος και λειτουργεί από χτες το μεσημέρι η πλατφόρμα. Μπαίνοντας μέσα λοιπόν, μπορείς να δεις ως γονέας, ως κηδεμόνας ή και ως παιδί όλες τις πληροφορίες για το τι σημαίνει ελέγχω το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Μπορείς να ελέγξεις τι βλέπει το παιδί, τι ώρα το βλέπει, πόσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό. Και αυτό έτσι ώστε να μπορέσεις και εσύ να εγκαταστήσεις μέσα στο κινητό του παιδιού. Αυτή είναι η διαφορά με το Kids Wallet. Δηλαδή, όλο τον γονεϊκό έλεγχο για το τι θα βλέπει το παιδί ως προς την πλατφόρμα και τις ώρες. Άρα, να ξέρεις ότι έχεις και τώρα τον έλεγχο. Αλλά αυτό που θα γίνει με το Kids Wallet είναι ότι εσύ από το κινητό σου, όταν πλέον τον Απρίλιο αυτό θα είναι στον αέρα, θα το εγκαθιστάς, θα το συνδέεις με το κινητό του παιδιού ή και τις συσκευές που χρησιμοποιεί. Διότι, πολλές φορές το παιδί έχει το iPad ή τον υπολογιστή του. Άρα, εσύ συνδέεις με τις συσκευές σου από τον Απρίλιο και μετά και εκεί πέρα μπορείς να βάλεις το σετ των ρυθμίσεων. Το πολύ σημαντικό που θα κάνει είναι αυτό το οποίο ακόμα και η Ευρώπη αναζητά αυτή τη στιγμή, το οποίο το ανέφερε και ο κ. Παπαστεργίου ως επισπεύδων υπουργός χθες: Το θέμα της εξακρίβωσης της ηλικίας. Διότι, θα δείτε πολλές φορές ότι και τώρα μπαίνουν σε κάποια sites τα οποία πουλάνε οινοπνευματώδη ποτά και σου λένε, είσαι 18 και πάνω; Και εσύ πατάς απλά ένα ναι. Εκεί λοιπόν, θα αναρτώνται στοιχεία και δικαιολογητικά που θα εξακριβώνουν πλήρως ποια είναι η ηλικία του παιδιού. Άρα, δύο σημαντικά πράγματα γίνονται. Και βέβαια η Ελλάδα μας για το τρίτο σκέλος, πέραν λοιπόν, του ότι έχουμε την ενημέρωση, δεύτερον, ότι έχουμε τα ψηφιακά εργαλεία και τρίτον, έχουμε και το ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είναι μία ευρωπαϊκή και διεθνή πρωτοβουλία για τον χάρτη των Ψηφιακών Δικαιωμάτων του Παιδιού. Να ξέρει δηλαδή, το παιδί τι υποχρεούται αλλά και δικαιούται απέναντι σε μια πανίσχυρη πλατφόρμα. Και αυτό θα το κάνει και ευρωπαϊκά, καθώς θα πρωτοστατήσουμε σε όλη αυτή την πρωτοβουλία».
Τέλος, αναφορικά και με το αν πρέπει να υπάρξει-όπως και για το αν είναι εφικτό-μια ουσιαστική προσπάθεια από την πλευρά των γονιών, να μην αγοράζουν δηλαδή κινητά στα παιδιά τους μέχρι κάποια ηλικία, (πχ. 15 ή 16 χρονών), η κα Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε «Εγώ θα ήθελα να φτάσουμε σε ένα σημείο ώστε να μην χρειαστεί να βάλουμε μια τέτοια απαγόρευση, αλλά αντιθέτως να βάλουμε περιορισμό. Διότι, ξέρετε ότι όταν έχεις το κινητό και το έχει το παιδί και έχει πάει μια βόλτα με την παρέα, ξέρεις που βρίσκεται. Μην ξεχνάμε δηλαδή ότι ακόμα και με τη χρήση κινητού μπορεί ο γονέας να ξέρει ότι βρίσκεται στην περιοχή του κέντρου, να επικοινωνεί με το παιδί. Μην ξεχνάμε λοιπόν, την ευκαιρία που δίνεται. Πιστεύω λοιπόν, ότι από το να πάμε στις απόλυτες απαγορεύσεις ή σε εντελώς καθολικές τοποθετήσεις, καλό είναι να μπορέσουμε να βρούμε ένα modus operandi με το παιδί, έναν τρόπο λειτουργίας και συνεννόησης. Εμείς από το Υπουργείο μας αυτό θα επιχειρήσουμε και με τη συμβουλευτική γονέων για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους γονείς σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντική τη συνεργασία με τους Δήμους, τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, να ενημερώσουμε τους γονείς για όλα τα ζητήματα γονεϊκότητας και μέσα από αυτά τα σεμινάρια θα έχουμε και το κομμάτι της ψηφιακής του εγγραμματισμού αλλά και των κινδύνων και των προκλήσεων, όπως αυτές οι οποίες παρουσιάστηκαν χτες. Σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποδεχόμαστε, τουλάχιστον έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας, ότι οι έφηβοι θα περνάνε 41 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο».