spot_img
21.4 C
Rafina
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

18 Ιανουαρίου 1953 – Η Ελένη Σκούρα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής- Σαν σήμερα – rpn

 

 

 

Στις 18 Ιανουαρίου 1953 η πολιτική Ιστορία της χώρας έκανε ένα μικρό βήμα σε χαρτί, αλλά ένα τεράστιο άλμα στην πράξη. Για πρώτη φορά, μια γυναίκα έπαιρνε θέση στα έδρανα της ελληνικής Βουλής. Το όνομά της: Ελένη Σκούρα. Η ηλικία της: 57 ετών. Το πλαίσιο: αναπληρωματική εκλογή στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα: ιστορικό.

Η εκλογή της δεν ήρθε σε πολιτικό κενό. Ο Ελληνικός Συναγερμός, υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Παπάγου, επιβεβαίωνε ξανά τη λαϊκή του απήχηση. Η νίκη της Σκούρα καταγράφηκε από την Καθημερινή με πρωτοσέλιδο λόγο καθαρό και πολιτικά φορτισμένο: η επιτυχία της δεν ήταν μόνο προσωπική· ήταν απόδειξη ότι η εκλογική βάση του Συναγερμού παρέμενε «αρραγής».

Πέρα από τα κομματικά συμπεράσματα, εκείνη η Κυριακή έμεινε στην Ιστορία για έναν λόγο πολύ πιο ανθεκτικό στον χρόνο: για πρώτη φορά η «γυναικεία πολιτική δράση» αποκτούσε θεσμική υπόσταση στην Ελλάδα. Όχι θεωρητικά. Όχι συμβολικά. Αλλά με ψήφους.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της στιγμής, μιλώντας για «ιστορικό γεγονός διά τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας». Η ίδια η Σκούρα, συγκινημένη αλλά απολύτως συνειδητοποιημένη, δήλωνε πως αναλαμβάνει καθήκον, όχι τιμή. Έθετε από την πρώτη στιγμή τις προτεραιότητές της: κοινωνική πρόνοια, προστασία της μητέρας, φροντίδα για τα ορφανά. Λιγότερα συνθήματα, περισσότερη δουλειά. Παλιό σχολείο πολιτικής.

Την παραμονή των εκλογών, η «Καθημερινή» είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος, συστήνοντας τη Σκούρα στο κοινό της. Όχι ως «εξαίρεση», αλλά ως φυσική συνέχεια μιας διαδρομής. Γυναίκα με έντονη κοινωνική δράση, ενεργή σε φιλανθρωπικές και εθνικές οργανώσεις, με συμμετοχή στη Χριστιανική Ένωση Νεανίδων, στους Φίλους του Στρατού και σε πλήθος σωματείων κοινωφελούς χαρακτήρα. Κατά την Κατοχή συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές, υπέστη διώξεις και σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Στον εμφύλιο, ως πρόεδρος της «Φανέλλας του Στρατιώτου Θεσσαλονίκης», στάθηκε δίπλα στους στρατιώτες, ακόμη και υπό εχθρικά πυρά. Παράλληλα, ήταν νομικός και είχε ασκήσει δικηγορία. Όχι βιογραφικό βιτρίνας. Βιογραφικό πεδίου.

Η εφημερίδα δεν έκρυβε ούτε το πολιτικό άγχος της εποχής. Η εκλογή της Σκούρα παρουσιαζόταν και ως ανάχωμα απέναντι στον κομμουνιστή υποψήφιο, σε μια Θεσσαλονίκη που θεωρούνταν «νευραλγικό σημείο». Η γλώσσα ήταν σκληρή, σχεδόν πολεμική — σημάδι των καιρών. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία μιας γυναίκας στη Βουλή δεν αντιμετωπιζόταν ως παρένθεση, αλλά ως αρχή.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η εκλογή της Ελένης Σκούρα δεν χρειάζεται εξωραϊσμό. Δεν ήταν το τέλος της ανισότητας ούτε η μαγική λύση για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Ήταν όμως το πρώτο ρήγμα σε έναν τοίχο που έμοιαζε αιώνιος. Και τα ρήγματα, όπως ξέρει όποιος έχει δει την Ιστορία από κοντά, είναι πάντα πιο σημαντικά από τα συνθήματα.

Σαν σήμερα, λοιπόν, δεν θυμόμαστε απλώς μια ημερομηνία. Θυμόμαστε τη στιγμή που το «δεν γίνεται» έγινε νόμος του κράτους. Και αυτό, όσο παλιό κι αν ακούγεται, παραμένει πάντα επίκαιρο.

Αυτή την εβδομάδα

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται κατεψυγμένο μπιφτέκι κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας – Ποια παρτίδα αφορά

Να μην καταναλώσουν το προϊόν καλούνται όσοι έχουν προμηθευτεί...

RPN.GR