spot_img
31.6 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

500 κινητά συνεργεία του Υπουργείου Υγείας για κατ’ οίκον εξέταση ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού

 

 

 

Όσο η πανδημία κορυφώνεται παγκοσμίως και απειλεί σοβαρά και τη χώρα μας, τόσο η κυβέρνηση λαμβάνει επιπλέον μέτρα για να καλύψει όλους τους κατοίκους της χώρας σχετικά με τον έγκαιρο περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Στη στελέχωση 500 κινητών συνεργείων νοσηλευτών για εξέταση κατ’ οίκον ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού,  στην ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την εκπαίδευση νέων επαγγελματιών υγείας που προσλήφθηκαν πρόσφατα προχωρά η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της επιδημίας της ασθένειας Covid – 19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρά η αρμόδια ειδική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ θα πρέπει ως δικαιούχοι να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μαρτίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει η δημιουργία κινητών συνεργείων για κατ’ οίκον εξετάσεις

Οι κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πιθανά κρούσματα, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων σε όλη τη χώρα. Κάθε κινητό συνεργείο θα περιλαμβάνει ένα οδηγό και ένα νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
  • Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων.
  • Προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων, ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων και κιτ λήψης δειγμάτων.
  • Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών Covid – 19 στους νέους επαγγελματίες υγείας που προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.
  • Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας εκείνων που νοσούν και ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία και μοναχικών πολιτών. Επίσης, έχει στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις των πολιτών που δεν έχουν νοσήσει στις μονάδες υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για τον νέο ιό.

“Η μετάβαση των πολιτών αυτών στα νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, επιβαρύνει το σύστημα υγείας και προκαλεί μετάδοση της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Την ευθύνη για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ, έχει η ειδική γραμματεία διαχείρισης προγραμμάτων του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης, του ταμείου συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου.

Κορωνοϊός: Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ

Για τον καλύτερο συντονισμό του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση του, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις επικοινωνίας με τα ύποπτα ή και πιθανά κρούσματα που απαιτούν λήψη δείγματος βιολογικού υλικού.

Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως:

  •  Στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου
  • Επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ

ΠΗΓΗ:iatropedia.gr

Αυτή την εβδομάδα

Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Βασίλη Οικονόμου στην Παλλήνη (φωτο- βίντεο RPN.GR)

Η εντυπωσιακή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Μπροστά – Τι...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

30 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου – Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του παρακαταθήκη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ανδρέα...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

Δήμος Μαραθώνος: Νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Για τέταρτη φορά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου &...

RPN.GR