spot_img
18.5 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

51% περισσότεροι έκτακτοι έλεγχοι στα πλοία – Μηδενική ανοχή σε θέματα ασφάλειας

Κατά 51% αυξήθηκαν φέτος οι έκτακτες επιθεωρήσεις στα πλοία, μετά από εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλη Κικίλια, για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει της θερινής περιόδου.
Πιο συγκεκριμένα, έως τις 21 Μαΐου 2026 πραγματοποιήθηκαν 515 έκτακτες επιθεωρήσεις, έναντι 341 το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις απαγορεύσεις απόπλου, οι οποίες ανήλθαν σε 50 φέτος, από μόλις 4 πέρυσι, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται στο 9,7% έναντι 1,2%.
Αυξημένες εμφανίζονται, επίσης, και οι τακτικές επιθεωρήσεις, που έφτασαν τις 414 από 397 το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,3%.
Οι έλεγχοι αφορούν, μεταξύ άλλων, ζητήματα ασφάλειας των πλοίων, πυρασφάλειας, σωστικών μέσων, συντήρησης και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, εκπαίδευσης και εξοικείωσης των πληρωμάτων σε περιστατικά αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης, καθώς και τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλούς μεταφοράς επιβατών και οχημάτων.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι «οι έκτακτοι έλεγχοι στην ακτοπλοΐα, στα τουριστικά σκάφη και στα σκάφη όλων των ειδών αυξήθηκαν από πέρυσι, κατά 51%. Κι αυτό γιατί, πρώτα απ’ όλα, μας ενδιαφέρει η ασφάλεια όλων των ανθρώπων στη θάλασσα. Μεγάλη προσοχή. Ακολουθούμε τους κανόνες,
τηρούμε τους κανόνες ασφάλειας. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας».
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Χρήστος Κοντορουχάς, δήλωσε: «Η ασφάλεια, στην οποία αναφέρθηκε και ο κύριος Υπουργός, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Όχι μόνο στην ακτοπλοΐα και στα τουριστικά πλοία, αλλά η ασφάλεια των λουομένων, η ασφάλεια των τουριστών μας, η ασφάλεια των ναυτικών μας και κάθε ανθρώπου ο οποίος έχει την ανάγκη μας στη θάλασσα. Αυτό, για το Λιμενικό Σώμα, είναι και θα παραμείνει πρώτη μας προτεραιότητα και σε αυτό επικεντρώνουμε όλες μας τις προσπάθειες, τόσο στο επίπεδο του Υπουργείου όσο και σε όλα τα Λιμεναρχεία γύρω από τη χώρα».

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR