Οι ερωτήσεις που κάναμε στον Γιώργο Δουβίτσα, ήταν αυστηρά επιλεγμένες και αφορούσαν μόνο τα καμένα της Διώνης και όσα προβλήματα προέκυψαν ή θα προκύψουν δυνητικά στο μέλλον. Τον ευχαριστώ θερμά για την άμεση ανταπόκριση στη συγκεκριμένη συνέντευξη γιατί η αλήθεια είναι ότι ”τρέχει και δεν φτάνει” και όμως τα καταφέρνει περίφημα με ό,τι και να αναλαμβάνει. Ο κ. Δουβίτσας είναι αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Ανακύκλωσης, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, και είναι ο άμεσα υπεύθυνος για την συλλογή των καμένων από την φωτιά της 11-12 Αυγούστου που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και πέρασε από το βόρειο τμήμα της Διώνης προξενώντας μεγάλες καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά και σε 2 οικίες συμπολιτών μας. Ακολουθούν οι 7 ερωτήσεις της Κατερίνας Τράση και οι απαντήσεις του Γιώργου Δουβίτσα:
- Κ.Τ : Τελικά τα καμένα από την πρόσφατη πυρκαγιά στην Διώνη θα εναποτεθούν στο οικόπεδο της Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι; Εάν όχι, γιατί τότε κάνατε εργασίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο; Μήπως η αρχική σας σκέψη ήταν να περισυλλεχθούν εκεί αλλά σας σταμάτησαν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων;
Γ.Δ: Όλα τα καμένα δέντρα από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου (κοινόχρηστα και ιδιωτικά), της πληγείσας περιοχής θα μεταφερθούν σε νέο χώρο μακριά από την περιοχή όπου έχει γίνει προγραμματισμός για θρυμματισμό από λειοτεμαχιστή. Ένα μέρος των κορμών θα τεμαχισθεί σε μικρότερα κομμάτια και θα διανεμηθεί σε πολίτες κοντά στο σημείο. Ενώ κάποιοι κορμοί θα αξιοποιηθούν για την συγκράτηση των πρανών εδαφών (κορμοδέματα). Οι εργασίες που έγιναν στον συγκεκριμένο χώρο θα λύσουν δύο σημαντικά ζητήματα. Πρώτον να διευκολυνθούν οι συνεργάτες μας υλοτόμοι να εναποθέσουν προσωρινά τα μηχανήματα τους όταν θα τελειώνουν καθημερινά τις εργασίες τους διότι είναι κοντά στην περιοχή. Δεύτερον αλλά εξίσου σημαντικό να καθαρίσουμε τον χώρο αυτό αποσύροντας παλιά υλικά όπως πχ σωλήνες μεγάλου μεγέθους και άλλα υλικά από προηγούμενα έργα που έγιναν στην περιοχή. Αυτό είναι το σκεπτικό μας το οποίο πιστοποίησε τόσο η Δήμαρχος Δήμητρα Τσεβά όσο ο κος Ξηντάρας σε συνάντηση με τους κατοίκους. Υποστηρίχτηκε δε και από τους τοπικούς συμβούλους του Πικερμίου.
- Κ.Τ: Το κόψιμο και η περισυλλογή των καμένων αφορά κοινόχρηστους xώρους ή και ιδιωτικούς;
Πόσοι είναι οι Κοινόχρηστοι χώροι και πόσοι οι ιδιωτικοί;
Γ.Δ Αφορά και κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους. Οι κοινόχρηστοι είναι στην πληγείσα περιοχή είναι 168,3 στρέμματα. Η υπηρεσία έχει ξεκινήσει την καταγραφή των καμμένων ιδιωτικών που θα ολοκληρωθεί σε εύλογο διάστημα. Όλα τα στοιχεία ετοιμάζονται και θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου.
- Κ.Τ: Ποιος είναι ο όγκος ή κάποιο άλλο μέγεθος που εκτιμώνται τα καμένα. Σε αυτά μέσα υπάρχουν και ρέματα; Υπάρχει εμπλοκή της Περιφέρειας και ποιά είναι αυτή;
Γ.Δ: Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα θρυμματιστούν και θα απομακρυνθούν από τον νέο χώρο, περίπου 15.000μ3. Τα ρέματα θα τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά διότι θα πρέπει να γίνουν κορμοδέματα όπου χρειαστεί. Η περιφέρεια δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
- Κ.Τ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; (Και για τους Κοινόχρηστους και για τους Ιδιωτικούς Χώρους).Πως και πότε θα γίνει η απομάκρυνση; Έχετε βρει νέο χώρο συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης; Σε αυτόν τον χώρο θα γίνει κάποια επεξεργασία πχ Θρυμματισμός; και εάν ναι, με ποιον κλαδοθρυμματιστή; Αυτόν που παραλάβατε πρόσφατα και που είχε παραγγείλει η παλιά διοίκηση; Τι γίνεται με αυτόν που έχετε παραγγείλει εσείς. Πότε τον παραγγείλατε, από που έρχεται και εάν έχετε βάλει ποινική ρήτρα για καθυστέρηση του μηχανήματος.
Γ.Δ: Πρώτο μας μέλημα είναι να καθαριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται η πληγείσα περιοχή. Γίνεται αγώνας δρόμου ώστε πολύ νωρίτερα από τρεις μήνες να καθαριστεί το σύνολο των χώρων.
Η απομάκρυνση θα γίνει από υλοτόμους πολύ σύντομα, μέσα στην εβδομάδα κιόλας. Ο χώρος έχει βρεθεί και είναι μακριά από την πληγείσα περιοχή, όπως ανέφερα και νωρίτερα και θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ο θρυμματισμός θα γίνει στον νέο χώρο από μεγάλης κλίμακας θρυμματιστή και όχι από αυτόν που παραλάβαμε πρόσφατα με καθυστέρηση 3,5 περίπου μηνών. Η σύμβαση για τον συγκεκριμένο μικρής κλίμακας κλαδοθρυμματιστή που αναφέρεστε έχει υπογραφεί στις 27 Δεκεμβρίου 2023. Μην συγχέουμε τον μεγάλης ισχύος λειοτεμαχιστή που χρησιμοποιεί ο Δήμος για τον θρυμματισμό των βλαστικών, στον αδειοδοτημένο χώρο δίπλα στο νεκροταφείο στην οδό ΑΥΡΑΣ, με το νέο απόκτημα που είναι για πολύ μικρότερης κλίμακας θρυμματισμό βλαστικών.
- Κ.Τ: Που θα καταλήξουν αυτά τα καμένα όταν απομακρυνθούν από τον Δήμο;
Γ.Δ: Το τριμμένο υλικό των καμένων, θα μεταφερθεί σε δημόσιους και ιδιωτικούς εγκεκριμένους φορείς (αποδέκτες) που συνεργαζόμαστε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Κ.Τ: Υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων στην Διώνη εξ αιτίας των καμένων; Αν ναι, πως αυτό θα αντιμετωπιστεί;
Γ.Δ: Η Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Πεντέλη υπό τον Πρωθυπουργό, τόνισε στην κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που επλήγησαν από την φωτιά. Θέλοντας να ελαχιστοποιήσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία από χώρους και σημεία που είναι κοντά σε σπίτια στην κατοικημένη περιοχή για την ασφάλεια των πολιτών. Όπου απαιτείται θα γίνουν κορμοδέματα, για την συγκράτηση των πρανών σε σημεία με μεγαλύτερη κλίση.
- Κ.Τ: Πόσα ιδιωτικά οικόπεδα δεν καθαρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες; Πόσα από αυτά ο Δήμος καθάρισε, όπως προβλέπει η Πυροσβεστική Διάταξη και πόσα έμειναν ακαθάριστα;
Γ.Δ: Όπως γνωρίζετε η έκταση είναι τεράστια. Ο Νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην παρούσα αντιπυρική περίοδο. Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής του, όχι μόνο από τον δικό μας δήμο.
Δήμος και ιδιοκτήτες καταφέραμε να καθαρίσουμε πάνω από το 70% της περιοχής. Μάλιστα, το παράδειγμα της Διώνης, αναφέρθηκε κατά την σύσκεψη της Πεντέλης, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, που έχει συνολική εικόνα, ως θετικό παράδειγμα καθαρισμού οικοπέδων. Σας παραθέτω τι ανέφερε συγκεκριμένα: «Στον οικισμό της «Διώνης» στο Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, είχαμε μαζικούς καθαρισμούς οικοπέδων και ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές».
Ευχαριστώ πολύ τον κ.Δουβίτσα για την προθυμία του να απαντήσει στα πολύ κρίσιμα αυτά θέματα. Κατερίνα Τράση
Υ.Γ
Ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Ανακύκλωσης, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος είναι ένας τοπικός αξιωματούχος που αναλαμβάνει την ευθύνη για θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης σε επίπεδο δήμου. Συγκεκριμένα, τα καθήκοντα του μπορεί να περιλαμβάνουν:
Καθαριότητα: Επίβλεψη και συντονισμός των υπηρεσιών καθαριότητας, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων και η καθαριότητα δημόσιων χώρων.
Περιβάλλον: Υλοποίηση πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση αποβλήτων, η φροντίδα πρασίνου, η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.
Ανακύκλωση: Οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης, προώθηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
Κυκλική Οικονομία: Ανάπτυξη και προώθηση λύσεων που στηρίζονται στη λογική της κυκλικής οικονομίας, όπου οι πόροι ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται, αντί να πετιούνται.
Αυτός ο ρόλος απαιτεί συντονισμό με άλλους φορείς, καθώς και επικοινωνία με τους δημότες για την ενημέρωσή τους πάνω στα προγράμματα και τις πρακτικές που προωθούνται στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος.