spot_img
21.8 C
Rafina
Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
spot_img

9 Ιουλίου 1956: Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – Οι δεκάδες νεκροί και το τσουνάμι – Ο Μεγαλύτερος Σεισμός της Ευρώπης του 20ου αι – RPN

Ο Σεισμός του 1956: Η Μεγαλύτερη Σεισμική Καταστροφή του 20ού Αιώνα στην Ευρώπη

 

Στις 9 Ιουλίου 1956, η Ελλάδα βίωσε έναν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία της. Με μέγεθος 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός που έπληξε το Αιγαίο προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 100 και ανυπολόγιστες καταστροφές στις Κυκλάδες. Η Σαντορίνη, η Αμοργός και πολλά άλλα νησιά υπέστησαν τεράστιες ζημιές, ενώ ένα τσουνάμι που προκλήθηκε έφτασε μέχρι την Καλαμάτα.

Ο Σεισμός και τα Πρώτα Λεπτά του Χάους

Ήταν 5:11 το πρωί όταν η γη σείστηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα. Το επίκεντρο βρισκόταν νότια της Αμοργού, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σπίτια και δημόσια κτίρια κατέρρευσαν, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και πανικό. Μόλις 13 λεπτά αργότερα, σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών, επιδεινώνοντας την ήδη τραγική κατάσταση.

Η Σαντορίνη υπέστη τεράστιες καταστροφές. Τα Φηρά, η Οία, το Ημεροβίγλι και άλλοι οικισμοί υπέστησαν σοβαρότατες βλάβες. Στη Σαντορίνη, 529 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, 1.482 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ 1.750 είχαν μικρότερες φθορές.

Το Φονικό Τσουνάμι

Ο σεισμός δεν ήταν η μόνη καταστροφή. Η υποθαλάσσια δραστηριότητα προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι, με ύψος που έφτασε τα 25 μέτρα στις ακτές της Αμοργού, 20 μέτρα στη βορειοδυτική Αστυπάλαια και 10 μέτρα στη Φολέγανδρο. Το κύμα κατέστρεψε δεκάδες βάρκες, έπνιξε μια γυναίκα στην Κάλυμνο και έφτασε μέχρι την Καλαμάτα, προκαλώντας ζημιές στο λιμάνι.

Μαρτυρίες και Αντιδράσεις

Οι επιζώντες περιέγραψαν τη νύχτα της 9ης Ιουλίου ως «αποκάλυψη». Η γη άνοιξε, κτίρια σωριάστηκαν, ενώ η θάλασσα «σήκωσε κύμα» που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφθηκε τη Σαντορίνη στις 14 Ιουλίου, κηρύσσοντας το νησί σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως».

Ο Μεγαλύτερος Σεισμός της Ευρώπης

Ο σεισμός του 1956 θεωρείται ο μεγαλύτερος που σημειώθηκε στην Ευρώπη κατά τον 20ό αιώνα. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είχε αναφέρει ότι ο σεισμός «σχεδόν ισοπέδωσε τη Σαντορίνη, προκαλώντας ακόμα και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Θήρα». Ήταν ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει ποτέ το ελληνικό έδαφος.

Οι Μνήμες Ξυπνούν

Σήμερα, μετά από μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι νιώθουν τον ίδιο φόβο που επικράτησε το 1956. Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει ήδη εξαγγείλει μέτρα πρόληψης. Ο φόβος για έναν νέο μεγάλο σεισμό στην περιοχή είναι διάχυτος, καθώς οι μνήμες από την καταστροφή του 1956 παραμένουν ανεξίτηλες στη συλλογική μνήμη των νησιωτών.

Ο σεισμός της Αμοργού και της Σαντορίνης ήταν μια υπενθύμιση της ασταθούς φύσης της γης που πατάμε. Η καταστροφή του 1956 δεν ξεχάστηκε ποτέ, και το φάσμα μιας νέας σεισμικής απειλής εξακολουθεί να απασχολεί την Ελλάδα και τους ειδικούς επιστήμονες.

seismos-Santorini-(ps).jpg

 

seismos-Santorini-(k).jpg
karamanlis-Santorini.jpg
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στη γκρεμισμένη Σαντορίνη

Αυτή την εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – rpn

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό βρέθηκε ο...

Γιώργος Κοκκόλης: Άσος στο μανίκι του Μπουρνού ή πολλά υποσχόμενος δελφίνος; – rpn

Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, παρακολουθήσαμε συνεδρίαση...

Viral τα βίντεο με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Παράδεισο μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης – Ποικίλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο

Έντονες αντιδράσεις αλλά και θαυμασμό έχουν προκαλέσει τα τελευταία...

Σούζυ Καζαντζίδου: Την Κυριακή το «τελευταίο αντίο» – Θρηνεί η δημοσιογραφική οικογένεια – rpn

Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει στον δημοσιογραφικό κόσμο της Μακεδονίας...

Νέο τρέιλερ για την επική περιπέτεια του Γκάι Ρίτσι «Fountain of Youth» – RPN

Το νέο τρέιλερ της επικής περιπέτειας «Fountain of Youth»...

ΝΕΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου – rpn

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό βρέθηκε ο...

Γιώργος Κοκκόλης: Άσος στο μανίκι του Μπουρνού ή πολλά υποσχόμενος δελφίνος; – rpn

Για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, παρακολουθήσαμε συνεδρίαση...

Σούζυ Καζαντζίδου: Την Κυριακή το «τελευταίο αντίο» – Θρηνεί η δημοσιογραφική οικογένεια – rpn

Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει στον δημοσιογραφικό κόσμο της Μακεδονίας...

Νέο τρέιλερ για την επική περιπέτεια του Γκάι Ρίτσι «Fountain of Youth» – RPN

Το νέο τρέιλερ της επικής περιπέτειας «Fountain of Youth»...

Πέθανε ο Νίκος Παλαιοκώστας – rpn

Έφυγε από τη ζωή πριν από λίγη ώρα στο...

Η Μαρία Ιωαννίδου μιλάει για τον Πέτρο Φιλιππίδη – RPN

Η Μαρία Ιωαννίδου, γνωστή ηθοποιός, τοποθετήθηκε δημόσια για την...

RPN.GR